Suradnja s Janafom rekordna, Srbija ne mora brinuti za opskrbu naftom

Autor: Siniša Malus , 09. rujan 2024. u 07:10
I Mađarska i Srbija imaju osiguranu opskrbu, a kapaciteti Janafa na čijem je čelu Stjepan Adanić, dostatni su i za Slovačku i za Češku/Josip Regović/PIXSELL

Naftna industrija Srbije već godinama ima kvalitetne poslovne relacije s Janafom.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó za nedavna boravka u Sankt-Peterburgu rekao je da će Mađari gladovati ostanu li bez ruske nafte. No, EU tvrdi da Mađarima nafte ne fali. Dapače…

Podaci Argus Medije kažu da su Mađarska i Slovačka u kolovozu zajedno primile 720 tisuća tona sirove nafte. U srpnju su primile 792 tisuće tona, a u lipnju 610 tisuća. EK je ovog tjedna dala sličnu procjenu.

U susjednoj Srbiji, pak, ne brinu zbog eventualne nestašice ruske nafte. Tomislav Mićović, glavni tajnik Udruženja naftnih kompanija Srbije i najbolji poznavatelj ovih okolnosti, kaže za Politiku da će djelomična obustava isporuke nafte rafinerijama u Budimpešti i Bratislavi izazvati promjene u tokovima naftnih derivata u cijeloj regiji, ali…

“Značajan dio uvoza dizela u Srbiju dolazi iz ovih rafinerija, a ako se te količine smanje, srpsko tržište će se morati okrenuti drugim izvorima. Pretpostavljam da će to učiniti i tvrtke koje posluju na tržištu Mađarske i Slovačke.

To će podići troškove logistike za sve, ali opskrba tržišta sigurno neće biti ugrožena, jer u okruženju imam dovoljno benzina, dizela i ostalih naftnih derivata da u potpunosti podmirim potrebe cijele regije”, objašnjava Mićović.

Ne bi trebalo biti problema u opskrbi jer se i Mađarska i Srbija mogu opskrbljivati preko Janafa. Upućeni izvori tvrde da su kapaciteti dostatni i za Slovačku i za Češku.

Naftna industrija Srbije već godinama ima kvalitetne poslovne relacije s Janafom. U siječnju je Janaf objavio je da je s NIS-om sklopljen novi ugovor za transport 10.000.000 tona nafte plus-minus 10% do 31. prosinca 2026. Prema ugovorenom volumenu, riječ je o rekordnom iznosu, objavljeno je prilikom potpisivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close