AMD otvorio razvojni centar u Srbiji, domaći inženjeri rade na novom čipu

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2024. u 07:23
Foto: Shutterstock

U Beogradu će raditi 60 inženjera, a u Nišu 30 inženjera s planovima da se to udvostruči u bliskoj budućnosti

Tvrtka Advanced Micrto Devices (AMD), globalni tehnološki inovator, otvorila je ovih dana u Srbiji centar za inženjerski dizajn u Beogradu i Nišu kako bi ojačala svoju prisutnost u regiji Balkana, izjavio je stariji potpredsjednik i glavni softverski direktor te tvrtke Andrej Zdravković.

On je na konferenciji za novinare održanoj povodom otvaranja tog centra rekao da je ovo početak dugoročne suradnje kompanije AMD i sveučilišta u Srbiji na razvoju inženjerskog kadra u našoj zemlji.

Dva centra

“Želimo pomoći fakultetskim institucijama da stvore kadrove potrebne za digitalizaciju i za nove trendove u industriji”, rekao je Zdravković.

Prema njegovim riječima, novi centar za inženjerski dizajn zapošljavat će visoko kvalificirane softverske inženjere usredotočene na razvoj softverskih tehnologija optimiziranih za AMD-ove vodeće računalne platforme.

Kako je naveo, u novom centru u Beogradu radit će 60 inženjera, dok će ih u Nišu biti 30, a svi će se baviti fundamentalnim razvojem za AMD čipove i softver.

“Nastavit ćemo razvijati ovaj centar i udvostručiti ga u sljedećih nekoliko godina, a možda i više. To znači da treba napraviti centar za razvoj AMD-a, adekvatan onom u Torontu ili Kaliforniji”, rekao je Zdravković, prenosi Tanjug..

Dodao je da će novi razvojni centar u Srbiji biti dostupan i iskusnim i mladim inženjerima.

“Tražit ćemo, naravno, iskusne inženjere koji su ovdje savladali zanat, ali imamo i sveučilišni program koji će pomoći inženjerima tijekom studija da zapravo prilagode svoje znanje. Radit ćemo sa sveučilištima i profesorima kako bismo inženjerski kadar završivši fakultet u potpunosti je spreman dati doprinos AMD-u”, objasnio je Zdravković.

Dodao je da su AMD-ova ulaganja u Srbiji dokaz snažnog inženjerskog talenta u balkanskoj regiji.

Također je izjavio da će novi centar za inženjerski dizajn biti ključan za omogućavanje dizajna i implementacije budućih generacija AMD Instinct i Radeon akceleratora kako bi end-to-end Al rješenja postala pristupačnija korisnicima diljem svijeta.

Dodao je da je novi inženjerski centar osnovan ugovorom s HTEC-om, globalnom tvrtkom za tehnološke usluge.

Direktor razvoja softvera i menadžer za Srbiju u AMD-u Đorđe Simić rekao je kako je sjajno biti dio kompanije koja je pionir u napretku umjetne inteligencije i koja konstantno pomiče granice u poluvodičkim i softverskim inovacijama.

Ovim potezom AMD jača svoju poziciju na globalnom tržištu i otvara vrata daljnjim inovacijama u području umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija, oslanjajući se na talentirane srpske inženjere i stručnjake.

AMD ubrzava uvođenje novih procesora umjetne inteligencije kako bi otklonio Nvidijinu dominaciju na unosnom tržištu. Čip MI325X krenut će u prodaju u četvrtom tromjesečju, rekla je izvršna direktorica Lisa Su u uvodnom govoru na konferenciji Computex u Tajvanu.

Regionalno širenje

Također je istaknuto da je AMD nedavno proširio svoju inženjersku prisutnost u regiji Balkana otvaranjem centra za istraživanje i razvoj 2021. u Iasiju, Rumunjska, te da će nastaviti raditi s HTEC-om i drugim regionalnim tvrtkama za tehnološke usluge na dodacima softveru i hardveru razvojni projekti.

HTEC je u 2023. godini povećao svoje operativne prihode za oko sedam posto, ali je dobit kompanije pala za 16 posto i iznosila je 4,63 milijuna eura. Gotovo 99 posto prihoda od prodaje HTEC ostvaruje na inozemnom tržištu.

Za HTEC je proteklo razdoblje bilo dinamično, pa su kupili bosanskohercegovački Mistral, dobili najveći kredit EBRD-a u IT industriji u regiji, ali i otpustili 200 zaposlenika. Početkom ove godine preuzeli su beogradsku informatičku tvrtku Syrmia, a tom su prilikom iz HTEC Grupe za Bloomberg Adriju rekli da IPO nije planiran za ovu godinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close