Andrej Ilić: Slijedili smo svoj instinkt pa sada gotovo da i nemamo konkurenciju

Autor: Jerko Zlatar , 26. lipanj 2024. u 06:44
IDJ Tunes kojeg vodi Andrej Ilić danas uspješno surađuje s više od tisuću zadovoljnih klijenata, 85 izdavačkih kuća, preko tisuću izvođača i 450 kanala/PD

Multimedijska kompanija koja je regionalni lider, uglavnom se bavi digitalnom distribucijom i izdavaštvom.

IDJ Tunes je srpska izdavačka kuća osnovana 2013. godine. U potpunom je vlasništvu United Grupe. Uz produkciju IDJ Videos, tvrtka IDJ je proširila svoju djelatnost i na izdavaštvo, kada je osnovan IDJ Tunes.

YouTube kanal izdavačke kuće otvoren je u svibnju 2009. godine, a njihovi spotovi trenutno imaju preko stotinu milijuna pregleda.

IDJ uspješno surađuje s više od tisuću zadovoljnih klijenata, 85 izdavačkih kuća, preko tisuću izvođača i 450 kanala, dok IDJDigital distribuira više od 25 tisuća pjesama na digitalne platforme kao što su Spotify, Apple Music, Deezer i YouTube.

O počecima, rastu i daljnjim perspektivama tvrtke, Poslovni dnevnik razgovarao je s Andrejom Iićem, osnivačem i glavnim izvršnim direktorom (CEO) IDJ Tunesa.

Prilike za širenje

Za sada se držimo našeg govornog područja, ali digitalna distribucija je globalna stvar, tako da čekamo daljnje prilike za širenje poslovanja.

Što je IDJ Tunes i kako je nastao?
IDJ je multimedijska kompanija koja se uglavnom bavi digitalnom distribucijom, izdavaštvom i muzičkom produkcijom. U svojim podsektorima iznimno smo ponosni na proizvodnju dječjeg sadržaja i pratećeg programa u okviru “IDJKids”. Zatim je tu rental, 2d i 3d animacija i još mnogo toga vezano za nas takozvani 360’ model.

IDJ je nastao 2010. godine kao video produkcija. Pokrenuli smo je moj današnji kum i partner Đorđe i ja. Počeli smo snimati muzičke spotove i ubrzo preusmjerili poslovanje na plasiranje istih na platformu YouTube, gdje smo imali veliki promet korisnika i pregleda. Ubrzo je počela naplata pregleda, što nam je omogućilo da uložimo u daljnje razvijanje tadašnje kompanije.

U jednom intervjuu ste nazvali IDJ Videos kao neku vrstu one-stop-shopa, 360 model za sve što je nekome potrebno po pitanju produkcije i lansiranja na tržište? Odakle Vam je došla ideja za tako nešto? Jeste li imali uzore u inozemstvu ili je u pitanju autohtona ideja?
Ideja nam se učinila zanimljivom, jer smo već zagazili u razne sfere poslovanja i uočili smo mnogo rupa, odnosno prostora za nas na tržištu. Pomislili smo da bi takav model imao smisla. Kada smo tražili investitore i partnere za daljnje razvijanje tvrtke, uglavnom su svi bili veliki protivnici tog modela.

Mislili su da je za posao uvijek bolje biti fokusiran samo u jednom pravcu. Mi smo bili mladi i poprilično neiskusni, ali smo odlučili slijediti svoj instinkt i to nas je dovelo do ove točke kada gotovo i nemamo konkurenciju na našem tržištu. Tada, kao ni sada, ne postoji identičan model kao naš na svijetu.

Je li ekspanzija u jednu od najvećih produkcijskih kuća u regiji rezultat planiranja, ili se razvijalo spontano? Jeste li imali nekakav poslovni plan ili konceptualizaciju kada ste počinjali?
Radili smo sve kao po nekom već unaprijed zacrtanom planu, ali je istina da konkretan plan nikada nismo imali. Radili smo stihijski. Pratili smo trendove, bili smo vrijedni i bili smo jako fer i pošteni, što nas čini jedinstvenima u ovoj industriji. I na to smo danas posebno ponosni. U nekom trenutku smo se osvrnuli na sve što smo postigli. Dobro analizirali i onda napravili plan za dalje. To se dogodilo kada smo ušli u korporacijski sustav.

50

posto tržišta regije zauzima IDJ Tunes

Uzimajući u obzir Vaše iskustvo, pošto ste počeli kao YouTube kanal, jeli YouTube i dalje relevantna platforma za promociju biznisa? Ili ga preuzimaju platforme poput Spotifyja ili TikTok-a? Je li i dalje moguća takva monetizacija kao nekada? I na kojim tržištima?
YouTube je i dalje važan faktor, ali on nikada nije bio isključivo fokusiran na glazbeni sadržaj, već su to Spotify, Deezer, Apple Music, itd. Kod nas je dugo godina bio najpopularnija platforma za slušanje muzike, jer druge nisu ni bile zastupljene na našem tržištu. Kada su spomenute platforme stigle, IDJ je glavni “krivac” za edukaciju i preusmjeravanje na te platforme. Što korisnika, što autora i izvođača sadržaja. A za promociju sadržaja sada već dulje vrijeme Instagram i TikTok preuzimaju tržište.

Kako bi definirali digitalnu distribuciju danas?
Vrlo jednostavno bih to opisao – kao moderne prodavaonice ploča i kaseta.

Koliki je Vaš tržišni udio na području bivše Jugoslavije?
Držimo sigurno preko 50% tržišta regije, s tendencijom rasta.

Kakav je bio proces preuzimanja od strane United Media Grupe? Kakva je suradnja s UMG?
Sinergija s grupom se dogodila tijekom 2015. i 2016. godine. Proces je bio dug i za nas iznimno edukativan. Mnoge stvari smo naučili, s mnogima od njih se ranije nismo susretali. Boardovi, odvjetnici, P&L- ovi. Danas kada sumiramo našu suradnju, sigurni smo da je ovo bio pravi potez bio za nas i nadamo se i dalje ovakvoj suradnji. Iznimno korektan odnos imamo i zato su rezultati neizbježni.

Kakve su perspektive daljnjeg razvoja? Koji su Vam sljedeći planovi? Planirate li širenje i na treća tržišta, van Adria regije, koja su slična našima?
Odavno smo već prisutni u Grčkoj, Bugarskoj i svim zemljama bivše Jugoslavije kao i regijama gdje ima naših ljudi, odnosno balkanskih građana kao sto su Njemačka, Austrija i Sjedinjene Američke države. Za sada se držimo našeg govornog područja, ali digitalna distribucija je globalna stvar, tako da čekamo daljnje prilike za širenje poslovanja.

Koje grane, osim digitalne distribucije, planirate otvoriti?
Počeli smo nedavno s proizvodnjom igračaka i dječjih igara u sklopu “IDJKids”. Aktualna nam je i kazališna predstava za djecu. Uveliko ulazimo u treću sezonu najpopularnijeg muzičkog natjecanja za mlade, “IDJShow3”. Sve grane rade punom parom pa nismo u potrebi za nekim novim, ali smo svakako uvijek fokusirani na širenje i razvijanje svojih kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close