Austrijski ÖBB i Transfera osnovali zajedničku tvrtku u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Novoosnovana kompanija u početku će se fokusirati na razvoj intermodalnih logističkih rješenja.

ÖBB Rail Cargo Group (RCG), vodeća europska željeznička logistička kompanija, i Transfera, jedna od vodećih logističkih kompanija na Balkanu, udružuju snage.

Ovih dana je u Veleposlanstvu Austrije u Beogradu potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća. Ova suradnja je još jedan važan korak prema inovativnim logističkim rješenjima na Zapadnom Balkanu, piše Politika.

Christian Ebner, veleposlanik Austrije u Srbiji, pozdravlja novo partnerstvo. “Oduševljen sam što će suradnja između ÖBB Rail Cargo Group i Transfera Transport & Logistics dodatno ojačati prisutnost austrijskih kompanija u Srbiji.

S ukupnim obujmom ulaganja od oko 3,6 milijardi eura, Austrija je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, sve važnijem tržištu s velikim potencijalom, posebno u željezničkom teretnom prometu.”

Srpsko gospodarstvo se mijenja i potražnja za ekološkim transportnim rješenjima i dalje raste. Tu na scenu stupa RCG koja nastavlja svoj put širenja i širenjem svoje europske mreže čvršće povezuje Srbiju s Turskom i Grčkom, kao i lukama Hamburg i Rotterdam. Christoph Grasl, član Izvršnog odbora RCG-a, naglasio je da Transfera osigurava mrežu, a njegova kompanija know-how.

“Zajedno koristimo svoje snage kako bismo uspostavili održiva logistička i špediterska rješenja za srpsko tržište, koje je godinama jedno od najbrže rastućih u Europi. To će srpskoj industriji olakšati prelazak s ceste na željeznicu. To neće koristiti samo gospodarstvu, nego i klimi.”

Novoosnovano zajedničko ulaganje, sa sjedištem u Beogradu, u početku će se fokusirati na razvoj intermodalnih logističkih rješenja. U budućnosti će fokus biti proširen na konvencionalni transport.

Posljednjih godina u Srbiji su poduzeti važni koraci u obnovi željeznica te modernizaciji i poboljšanju željezničke infrastrukture. Izgradnja intermodalnih terminala važan je čimbenik integracije srpskih željeznica u europsku prometnu mrežu.

U studenom prošle godine s novog intermodalnog terminala u Kruševcu u suradnji RCG-a i Transfere krenuo je prvi teretni vlak, čime su postavljeni temelji željezničkog prometa iz Kruševca prema zapadnoj Europi. Duško Radović, direktor Transfere rekao je da je suradnja simbol dugogodišnjeg povjerenja koje je dovelo do osnivanja zajedničkog poduzeća u Srbiji.

“Multimodalni transport je budućnost logistike, a mi čvrsto vjerujemo da udruživanjem naših resursa, znanja i iskustva možemo pokrenuti pozitivne promjene i postaviti nove standarde u industriji”, zaključio je Radović.

Komentirajte prvi

New Report

Close