Belgrade Wine Week potvrdio živost vinske scene u Srbiji

Autor: Nađa Irena Fišić , 02. listopad 2024. u 22:00
Vinoljupci primjećuju kako među srpskim vinarima ima sve više raznih stilova pa su vina napokon bar malo dobila primat u odnosu na rakiju/Shutterstock

Vinska priča Beograda je prilično narasla, ima mnoštvo sajmova vina i vrlo kvalitetnih vinarija.

Beograd sve više živi (i) vinski život. Belgrade Wine Week i ove godine je godine u Beograd donio festivalsku atmosferu inspiriranu vinom.

Publika je imala prilike sudjelovati u atraktivnim degustacijama, umjetničko-vinskim događajima, popustima za kupovinu vina u vinotekama, barovima i restoranima.

Ideja festivala je bila da se da se kreativno i dinamično publici približe vinski trendovi kao i najzanimljiviji segmenti vinske kulture i to na različitim lokacijama širom Beograda.

Organska vina
Tako je primjerice u PineCone Baru vinarija Lakićević imala jedinstvenu degustaciju svojih organska vina, proizvedena na zemljištu sa bogatom poviješću, dok je Restoran Endorfin imao vinsku matineju, koja je ujedno bila i posveta najšarmantnijoj i najluđoj liniji Tikveš vinarije – “Luda Mara”. U opuštenoj atmosferi mogao se kušati i finger food menu šefa kuhinje Uroša Živkovića, koji je bio pripremljen baš prema liniji vina “Luda Mara”.

Važnost subvencija

Vinski preporod se dogodio i zbog zbog subvencija koje su vinari dobili od države i to potpomaže svim projektima.

Glavno događanje ipak je bilo zatvaranje Festivala, na kojem je publika, sa svojim omiljenim vinarijama, proslavila šesti po redu Beogradski tjedan vina.

Na njemu je Dušica Jovanović, sommelierka vinarije Stanković iz Rabrova kod Požarevca otkrila kako oni u ponudi imaju dvije etikete – Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

“Mi smo mala obiteljska vinarija iz 2020. godine, a osim ove dvije vrste vina u planu imamo i pjenušava vina. Cabernet je dobio 2023. i 2024. srebrnu medalju na Dekanteru, a naš Chardonnay dobio je zlato u Bordeauxu ove godine u travnju. U njemu se osjeća dosta voća, mineralan je, ali ima i lijepu završnicu usprkos 14.5 posto alkohola.

Netipičan je i osvježavajuć, dok je naš Cabernet bio dvanaest mjeseci u hrastu i još šest mjeseci u boci, ima 13,5 posto alkohola, jako je voćan, iako mu je struktura dosta kremasta i osjećaju se borovnica i ribizl”, otkrila je sommelierka i osvrnula se na vinsku scenu u Srbiji.

“Ona je jako narasla, ima puno divnih sajmova vina i jako dobrih vinarija. Sve se to dogodilo i zbog zbog subvencija koje su vinari dobili od države i to potpomaže svim projektima.

Primjećujem kako ima sve više raznih stilova i mogu reći da su vina napokon ovdje bar malo dobila primat u odnosu na rakiju”, rekla je ona. Dušan iz podruma Tatalović kraj Vršca bavi se proizvodnjom isključivo voćnih vina i u ponudi imaju breskvu, marelica, višnju i kupinu.

Intenzivnija vina
Zanimaju ih, kaže, intenzivni okusi. “Trudili smo se da budu jako karakterna i intenzivnog ukusa, htjeli smo zadržati aromatiku i ukus voća od kojih se radi. Dolazim iz vinskog kraja gdje svi rade samo vino od grožđa i htio sam napraviti nešto drugačije.

Htio sam pokazati mogućnosti ostalog voća i kako mogu izgledati vina koja nisu od grožđa. Sva vina imaju između 10 i 13 posto alkohola”, rekao je Dušan, čiji brand traje već petnaest godina.

Na festivalu vina bila su zastupljena i mnoga druga poznata vinska imena, pa su tako izlagali Kovačević, Kiš, Lastar, Legat, Pirg, Lakičević, Stemina, Demuerte, Rebuli prosecco, IN vinarija, Frug i brojni drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close