Booking prvo eksplodirao, a on da ga zaustavio rat u Ukrajini

Autor: Nadja Irena Fišić , 30. ožujak 2022. u 08:00
Foto: MITAR MITROVIĆ

Nakon jednogodišnje stanke zbog korone pod sloganom ‘Između planina i mora’ uspješno održan 43. Međunarodni sajam turizma u Beogradu.

S velikim je očekivanjima dočekana jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u Srbiji i regiji jugoistočne Europe – 43. Međunarodni sajam turizma u Beogradu.

Nakon pauze zbog korona virusa, koji je na turizam osobito ostavio traga, manifestacija je iščekivana s nestrpljenjem. Slogan sajma “Između planina i mora” želio je dočarati da je pored tradicionalno aktualnih morskih destinacija, ljetni turizam posljednjih godina preselio i u planine.

Nakon pandemije koja je zaustavila cijeli svijet, ohrabrujući podaci za sektor turizma pokazuju da smo ponovo spremni putovati, a Beogradski sajam pokrenuo je val nove energije i ponudio niz tradicionalnih i premijernih destinacija, first minute ponude i pakete s mnoštvom pogodnosti.

Nove egzotične destinacije
Na sajmu su se predstavile Grčka – i dalje broj jedan destinacija srpskih turista u ljetnim mjesecima, Turska, Egipat, Crna Gora, Tunis, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Maldivi, a pojedinačno su nastupili izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Prvi put ove godine ekskluzivno su predstavljene tri nove destinacije: Malezija, Demokratska Republika Sao Tome i Principe, kao i Angola, a sudjelovalo je više od 40 domaćih i stranih tur-operatora.

Foto: MITAR MITROVIĆ

– Od veljače 2020. godine do danas nije bilo većeg okupljanja i ovo je prvi put da imamo zakupljene gotovo sve hale. Ono što najviše interesira naše poslovne posjetioce jest da je već treći put organiziran B2B poslovni dio i dobili smo 40 kupaca iz regije, koji u prva dva dana imaju prilike zakazati sastanke, a zakazano ih je oko 370 i taj poslovni dio je važan da bi se napravili veći poslovi.

U suradnji s poslovnim partnerima sajma turizma, Privrednom komorom Srbije i Europskom mrežom poduzetništva, ove godine nastavlja se rad na B2B programu. Veliko je uzbuđenje bilo organizirati sajam, u teškim uvjetima, ali smo iznimno zadovoljni atmosferom i brojem izlagača.

Veselinov

U suradnji s poslovnim partnerima sajma turizma, Privrednom komorom Srbije i Europskom mrežom poduzetništva ove godine nastavlja se rad na B2B programu za koji već imamo 40 kupaca iz regije.

Planovi su da nastavimo u smjeru razvoja najvećeg sajma u našoj regiji i radimo na dobrobit što većeg broja kupaca i da povećamo broj destinacija. Trenutno je ovo što se događa i više nego dobro s obzirom na sve okolnosti.

Jer treba uzeti u obzir da je uspjeh organizirati sajam, s obzirom na to da ih nema još puno u Europi ni svijetu. Željeli smo povezati što jače cijelu regiju ovim našim proizvodom – rekao je Dejan Veselinov konzultant Beogradskog sajma.

Ono što je međutim zabrinulo izlagače i tour-operatere je rat u Ukrajini, koji je itekako ostavio traga na putovanja zbog neizvjesnih cijena avionskih i autobusnih karata.

Kada je korona kriza malo usporila početkom veljače, booking je krenuo dobro. Ali kad se dogodila ukrajinska kriza – sve je opet stalo. Nema nikakve veze gdje se putuje, nego su generalno stala putovanja.

Za privredu su jako neizvjesne cijene avio karata i charter letova, a cijene autobusnih karata su u porastu. Partneri u Grčkoj još ne znaju s kojim cijenama da izađu. I u Dalmaciji isto. Za 1. maj imamo grupu u Dubrovniku, spavamo u Mlinima i obilazimo Dubrovnik i Brač, prateći puteve Marka Pola.

Pokušavamo s partnerima iz Dubrovnika – Adriatic DMC krenuti i s ljetovanjima u Hrvatskoj. Dubrovnik i Brač su nam target destinacije. Avionska veza postoji iz Beograda za Split, Dubrovnik i Pulu s Air Srbijom. Redovna linija kreće početkom lipnja – rekao je Ljubiša Nešovanović, menadžer turističke agencije Robinson, koji je već desetljećima u tom poslu.

Foto: MITAR MITROVIĆ

Nešovanović kaže kako veliki broj gostiju iz Srbije dolazi u Hrvatsku, ali to nisu agencijski gosti. Radi se uglavnom o individualnim putovanjima. Ljudi koji su povezani starim poznanstvima, rodbinom ili bukiraju direktno hotele.

– Nemamo mogućnosti za masovni turizam u Hrvatskoj. Hoteli su dobro popunjeni, a naše tržište reagira kasno. Nijemci su recimo već uplatili svoje ljetovanje, te se moramo osloniti na individualne posjete. Projekcije za srpski turizam govore kako je Grčka i dalje broj jedan – to je neminovnost.

Ono što očekujemo je dobro popunjena Turska, Egipat je podigao cijene u odnosu na prošlu. Primjerice miješana plata ribe sa škampima i lignjama za dvije osobe u Albaniji košta 6 eura. To je bitna stavka – pojašnjava Ljubiša Nešovanović, menadžer Robinsona.

Da kriza putovanja još uvijek nije prošla, složio se i Saša Zarić generalni manager Ponte Travel agencije.

– Kada je svijet zarobila korona 2020. godine, pokušavali smo nešto napraviti i osigurati da preživimo. Onima koji su željeli otputovati nakon lock downa omogućili smo Crnu Goru, Hrvatsku Srbiju, Egipat i Tursku. Došla je 2021. koja je bila opuštenija jer smo mogli otvoriti grčko tržište koje je najpopularnija destinacija u Srbiji. Sve je rezultiralo i dobrom godinom u turizmu u Srbiji.

Ova 2022. godina trebala je značiti totalan oporavak tour-operatora na našem tržištu, a vjerujem i u ostalim zemaljama. Korona je malo posustala, booking je eksplodirao, ali to je trajalo dva-tri tjedna. Tada je krenuo rat Rusije i Ukrajine. Nema možda veze s nama direktno, ali se vodi u Europi.

Foto: MITAR MITROVIĆ

Poskupilo je gorivo i posljedično cijene karata svih vrsta prijevoza to će nam prouzročiti dosta problema. Od tada je naš booking pao, radujemo se svakoj rezervaciji. Cijena nije fiksna po zakonu o turizmu, imamo pravo promijeniti cijene do pet posto u paketnoj cijeni, ali nadamo se da nećemo morati – upozorava Saša Zarić generalni manager Ponte Travel agencije.

Destinacije u Srbiji postale su osobito popularne u doba korone, kada su putovanja u inozemstvo bila ograničena, a zahvaljujući turističkim vaučerima Vlade Srbije za boravak u domaćim turističkim centrima i ove godine bit će dodatno potaknut razvoj domaćeg turizma.

U hali 4 Beogradskog sajma na sajmu turizma predstavile su se Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda i mnogobrojne lokalne i regionalne turističke organizacije iz svih dijelova zemlje. Turistička organizacija Srbije predstavila se pod sloganom – Srbija. Doživi! – koji je i novi brend Srbije kao turističke destinacije.

Beograd i Fruška Gora
Turistička organizacija Beograda na sajmu turizma predstavila je glavni grad kao atraktivnu, urbanu i poželjnu destinaciju za goste iz zemlje i svijeta, s posebnim fokusom na nove sadržaje koji će biti aktualni u ovoj sezoni. Posjetioci štanda TOB-a mogli su upoznati turističku ponudu svih 17 beogradskih općina kao i bogat kalendar događanja u ovoj godini.

Na sajmu turizma predstavljena je jedna od novih, jedinstvenih manifestacija koja želi afirmirati aktivni turizam, prije svega cikloturizam – Tour De Fruška. Prva međunarodna hibridna manifestacija rekreativnog e-biciklizma u Srbiji podijeljena u tri kategorije spaja sport, turizam i privredu, te želi doprinijeti popularizaciji Fruške Gore na turističkom tržištu.

Na BeoWinu velik broj novih vinarskih imena iz Hrvatske

U sklopu 43. Međunarodnog sajma turizma priređeni su i 17. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HoReCa-oprema, te 12. Međunarodni sajam vina BeoWine Tradicionalno, najveći broj vinara dolazi iz Srbije. Među njima bilo je i novih, malih obiteljskih vinarija koje stvaraju hrabra, uzbudljiva vina u skladu sa svjetskim trendovima, dok su se pod kupole Beogradskog sajma vratili već poznati i tradicionalni sudionici sajma BeoWine iz regije. Pored srpskih vinara, na sajmu vina ove godine sudjelovali su proizvođači vina i opreme iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Republika Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je bilo kako se na sajmu predstavilo poprilično novih izlagača iz Hrvatske, kao što su vinarije Kutjevo, Galić, Kolarić, Bibich, Jakovac, Mediteranski okusi, Iločki vinogradi - što govori u prilog tome kako popularnost hrvatskih vina u Srbiji i dalje raste. HoReCa-oprema okupila je najznačajnije kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom najsuvremenijih proizvoda i asortimana za opremanje ugostiteljskih i hotelskih objekata. Predstavljeni su novi trendovi poslovanja, snabdijevanja i funkcioniranja restorana i hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close