Britanci zainteresirani za srpski litij, cijena mu oštro pada

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2024. u 07:11
Foto: SHUTTERSTOCK

Cijena litija u lipnju pala je na oko 13.000 dolara po toni, najnižu vrijednost u tri godine.

Litij je ključ svake buduće ekonomije, jer je ključan u sastavu svake e-baterije, rekao je u intervjuu za Novu ekonomiju veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Edward Ferguson.

“Srbija ga ima, u velikim količinama i odlične kvalitete, i to je zaista izvanredna prilika za Srbiju. Znam da postoji zabrinutost zbog rizika za okoliš.

Svako rudarenje nosi taj rizik, ali je i tim rizicima moguće upravljati”, kaže Ferguson i dodaje da je Velika Britanija u procesu otvaranja svog prvog rudnika litija u Cornwallu, koji je ujedno i jedna od najljepših i najslikovitijih regija jugozapadne Engleske.

Ekološki standardi
“Ovaj rudnik će sigurno raditi po najvišim ekološkim standardima. U Engleskoj, projekt rudarenja litija podupire država, financira ga britanski proračun, a provodi ga Cornish Lithium PLC. Rio Tinto je tvrtka registrirana u Britaniji sa sjedištem u Londonu i naravno da nas zanima što će biti s njihovim projektom u Srbiji.

Bilo je mnogo priča koje nisu sve bile utemeljene na činjenicama. Važno je razdvojiti činjenice od fikcije kada govorimo o tako važnim i teškim odlukama: koje su prilike, a koji rizici kada je riječ o određenim projektima”, kaže Ferguson.

Na konstataciju da Europljani pregovaraju sa srpskim političarima o litiju i pitanje je li i britanska vlada uključena u slične pregovore, kaže da “nova srpska vlada mora donijeti važnu odluku i mi smo očito jako zainteresirani u postizanju dogovora.”

“Ako srpska vlada odluči nastaviti s ovim projektom, učinit ćemo sve što možemo da osiguramo uspjeh ovog projekta, koji će pomoći srpskom gospodarstvu da raste i osigurati poziciju Srbije u samom srcu europskog procesa zelene tranzicije. Ujedno, ovaj projekt može donijeti najviše ekološke standarde i ekonomsku pomoć stanovništvu Loznice i doline Jadra”, kaže Ferguson.

Osim ekoloških konotroverzi, analitičari ukazuju na padajuće cijene litija. Cijena litija u lipnju pala je na oko 13.000 dolara po toni, što je najniža vrijednost tog metala u posljednje gotovo tri godine.

Usporedi li se trenutna cijena s cijenom iz 2022., to je pad cijene od oko 80 posto, pa je pitanje koliko se isplati to rudariti. Prema podacima njemačke platforme Statista, tona litija stajala je u prosjeku 12.600 dolara 2021. godine, nakon čega je uslijedio nagli skok 2022. godine, kada je tona tog metala dosegla cijenu od 68.100 dolara.

No, strmoglavi pad cijene počeo je u prosincu iste godine, a sada je pala na razinu iz 2021. godine. Inozemni analitičari objašnjavaju ove promjene činjenicom da ponuda premašuje potražnju te navode da se trenutni pad cijena litija može pripisati usporavanju rasta prodaje električnih vozila u Kini.

Goldman Sachs ima pesimističnu prognozu za litij. Predviđaju da će njegova cijena nastaviti padati do kraja 2024. godine. Sličnog je stava i ekolog Igor Radošević koji za Danas kaže da je pojeftinjenje još jedan dokaz da litija ima u cijelom svijetu i da Srbija ne bi imala monopol.

“Država je gurala priču da litija ima samo kod nas, što nije točno. Stručnjaci iz raznih područja tvrde da litija ima u cijeloj Europi. Ima ga tri puta više u Njemačkoj, ima ga u Finskoj, Portugalu. Ima ga tri puta više u Njemačkoj. Na Balkanu je oko Zagreba, u BiH, Albanija, Makedonija, Bugarska”, rekao je Radošević.

Tražena sirovina
S druge strane, ekonomist Saša Đogović smatra da će litij, iz perspektive zelene tranzicije i prelaska s fosilnih na čišća goriva, u narednom razdoblju biti sve traženiji. Prema njegovim riječima, litij je, kao i bakar, burzovni proizvod koji je podložan promjenama pa se cijena ne može fiksirati prilikom izrade studije.

Uz zelenu tranziciju i trgovinski rat između Kine i Amerike ta će sirovina, kako je rekao, imati sve veću vrijednost pa s ekonomskog aspekta nema sumnje da će se pojaviti rastući trend, osim ako se ne pojave globalni geopolitički problemi.

“Kada govorimo o ekonomskoj koristi Srbije, to zavisi od same zemlje, ali prije toga treba razmišljati o okruženju, a tek onda o geopolitičkoj i ekonomskoj koristi”, ocijenio je Đogović.

Komentirajte prvi

New Report

Close