Lanac supermarketa ‘Carrefour’ planira snažan prodor u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2024. u 07:26
Francuski lanac preko svoje podružnice u Grčkoj planira veliku ekspanziju na Balkanu/Shutterstock

U Hrvatskoj pet najvećih igrača “drži” dvije trećine tržišta, dok u BiH više od polovice tržišta drže samo dva trgovačka lanca.

Francuski lanac “Carrefour” preko svoje podružnice u Grčkoj planira veliku ekspanziju na Balkanu, piše “Retail Srbija”. Prema njihovim riječima, prvi supermarketi u Bugarskoj otvoreni su početkom godine, a uskoro se očekuje širenje poslovanja i na srpsko tržište.

Saznaju da je “Retail and More”, ekskluzivni partner “Carrefoura”, otvorio svoju podružnicu u Srbiji. Nakon potpisivanja ugovora s francuskom grupom, grčka tvrtka tražila je partnera u Srbiji, no kako se to nije dogodilo, počeli su pregovori o kupnji poznatog lanca. Pregovori su u završnoj fazi i gotovo je sigurno da bi se francuski lanac mogao pojaviti u Srbiji tijekom sljedeće godine, dodaje isti izvor

Neslužbeno, grupa trenutno pregovara o mogućoj akviziciji iu Bugarskoj. Prema ranijem dogovoru, “Retail and More” u suradnji s partnerom planira rebrendirati “Parkmart” i “Aldo” u “Carrefour” trgovine u Bugarskoj, dok se daljnje širenje i moguće akvizicije očekuju na domaćem tržištu, prenosi ovaj portal.

Kako navode, grupacija posjeduje sva prava francuske kompanije “Carrefour” za tržišta Grčke, Cipra, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Iako stručnjaci najavljuju konsolidaciju srpskog tržišta, najveći maloprodajni igrači drže tek 46 posto tržišta. Sušta suprotnost Sloveniji, gdje veliki lanci pokrivaju 81 posto tržišnog udjela.

U Hrvatskoj pet najvećih igrača “drži” dvije trećine tržišta, dok u BiH više od polovice tržišta drže samo dva trgovačka lanca. Upravo stoga na srpskom maloprodajnom tržištu, postoji i najveći potencijal za danju konsolidaciju tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close