Cijene nekretninau Srbiji skočile, u rujnu intenziviranje prometa

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2024. u 05:22

Stručnjaci ocjenjuju da su cijene nekretnina porasle zbog inflacije i poskupljenja gradnje.

Cijene nekretnina u Srbiji skočile su ove godine od pet do 20 posto, ovisno o mikrolokaciji zbog općeg poskupljenja, a Beograd je “šampion” po cijeni kvadrata, kaže Milić Đoković, potpredsjednik stručnog savjeta Klastera nekretnina Srbije.

On je agenciji Beta rekao da od rujna očekuje intenzivniju kupoprodaju i količinu novca uloženog u kupnju i cijenu kvadrata, jer se tu prodaju i najskuplji kvadrati u Srbiji.

Posljedice inflacije

Ocijenio je da su cijene nekretnina porasle zbog poskupljenja svega – euroinflacije, nabave materijala, rasta plaća, te da se neće smiriti, nego će ići gore, osim ako se inflacija “smiri”.

“Ne možemo se praviti ludi, euroinflacija postoji i ovdje i svugdje, 1000 eura sada i lani nije isti iznos, odnosno ista je cifra, ali ne vrijedi isto. U godinu dana je inflacija pojela 80-90 eura”, rekao je Đoković.

Istaknuo je da od rujna očekuje intenzivniju kupoprodaju u Beogradu, jer dolaze studenti, kupuju se i stanovi koji će im se iznajmljivati. Ako sami iznajmljuju nekretninu, studenti najčešće traže garsonjere ili jednosobne stanove. U središnjim dijelovima Beograda prosječna cijena najma garsonjere košta oko 400 eura mjesečno, dok su jednosobni stanovi u prosjeku oko 600 eura. Izvan centra često se nude garsonjere po cijeni od 200-250 eura, dok su jednosobni stanovi oko 450 eura. Na cijenu stana utječe mikrolokacija, zgrada, te stanje samog stana.

Đoković je naveo da se u Beogradu ne može kupiti stan ispod cijene od 2000 eura po kvadratu, a one idu sve do 10.000 eura. Istaknuo je da nema značajnije razlike u cijeni između novogradnje i starogradnje, 10 i 20 posto. Kada je riječ o starogradnji, cijena, kako je naveo, ovisi o tome koliko je zgrada stara, da li je stan očuvan i koliko je uloženo, ali je naglasio da ima i novogradnji, koje su “krš”.

“Prosječna cijena novogradnje je oko 3000 eura po kvadratu u Beogradu, dok je prosječna cijena starogradnje 2300 do 2400 eura i to je 10 do 20 posto”, rekao je Đoković. Vlasnica agencije za nekretnine Katarina Lazarević ocijenila je da cijene u Beogradu nisu statične, da su previsoke, posebno novogradnja, dok se za starogradnju još može “pregovarati”, ali i da počinju “rasti”, jer prate novogradnju.

Prema njezinim riječima, prodaja je “usporila” jer su cijene visoke te je ove godine znatno manji promet nego lani.

“Sada prodaja stagnira, jer su cijene jako visoke i ne mogu više rasti jer za njih nema kupaca. Teško da će se normalizirati, sve dok investitori upumpavaju novac u novogradnju i određuju cijene kako im odgovara. Država za mlade ništa, ne gradi nove jeftinije stanove, studentske domove, to ne postoji, kao ni za stare”, rekao je Lazarević.

Na pitanje zašto tako brzo rastu cijene stanova u Beogradu, Lazarević je navela da je veliki priljev ljudi u glavni grad, kao i da se grad širi, što, prema njenim riječima, nije dobro, jer “Beograd nije Srbija”, te da svi koji dolaze iz unutrašnjosti nađu načina da kupe stan, a ne da ga iznajme, jer im je tako isplativije.

Skuplji mali stanovi

Lazarević je istaknula da su najskuplji mali stanovi (oko 35 kvadrata) u starogradnji, jer ih je malo u ponudi, a nalaze se u samom centru Beograda, pa kvadratni metar košta od 3500 do 5000 eura. Cijene kvadrata u novogradnji za stanove od 100 kvadrata i više kreću se od oko 5000 do 7000 eura, uglavnom s obračunatim porezom na dodanu vrijednost, rekla je.

Na pitanje utječe li specijalizirana izložba “Expo 2027” na rast cijena nekretnina, Lazarević je kazala da “ta priča nema veze sa tržištem nekretnina”.

“To što se približava Expo, to nema nikakve veze sa tržištem nekretnina, već su za investitore koji su u poslu gradnje stanova, poskupjeli nadoknade, komunalije, građevinski materijal, porasle zarade radnika…”, rekla je ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close