Cirkularna ekonomija i energetika u fokusu dvaju beogradskih sajmova

Autor: Nađa Irena Fišić , 20. listopad 2024. u 22:00
S više od 85.000 postavljenih automata na više od 60 tržišta, Tomra reciklažni automati godišnje prikupe više od 46 milijardi korištenih boca i limenki/Mitar Mitrović

U Beogradu održani 19. Međunarodni sajam energetike i 20. Međunarodni sajam EcoFair.

Uz puno inovacija i ideja za održanje okoliša i resursa, završio je 19. Međunarodni sajam energetike i 20. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair na beogradskom Sajmu.

Pod jedinstvenim sloganom “Poruka je u prirodi”, više od 50 domaćih i stranih izlagača iz desetak zemalja, pokazalo je kako pristup energiji direktno utiče na industrijsku proizvodnju, poslovanje, transport i svakodnevni život građana.

Reciklaža je imperativ
Ova sajamska manifestacija okupila je stručnjake, poduzeća, kompanije, organizacije, investitore i studente iz različitih sektora energetske industrije kako bi prikazali najnovija dostignuća u sektorima kao što su obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, pametne mreže, skladištenje energije, usluge i rješenja koja mogu pomoći u poboljšanju održivosti i sigurnosti u sektoru energetike i druge inovacije.

Tako je primjerice kompanija “Tomra Collection Srbija”, dio grupacije Tomra, koja je vodeći inovator u cirkularnoj ekonomiji i kompanija koja kreira napredne reciklažne automate za Clean Loop Recycling, prikazala stroj za recikliranje boca i limenki.

Energetska stabilnost

Za regiju koja se suočava s nizom izazova, uključujući političku nestabilnost, ekonomske poteškoće i složene međunarodne odnose, energetska stabilnost je od ključnog značaja.

S preko 85.000 postavljenih automata na više od 60 tržišta, Tomra reciklažni automati godišnje prikupe preko 46 milijardi korištenih boca i limenki. Ti reciklažni automati, digitalna rješenja i usluge olakšavaju recikliranje za industriju, vlasnike sistema, trgovce i potrošače, s ciljem da doprinesu stvaranju svijeta bez otpada. U Srbiji su do sada bili na Exit festivalu i Beogradskom maratonu, gdje su naišli na veliku zainteresiranost okupljenih.

“Samo mali dio, dva posto svjetske plastične ambalaže se reciklira u sistemu zatvorene petlje, gdje se plastika može koristiti za pravljenje sličnih proizvoda ponovo i ponovo. Do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe, po težini.

Stvaranjem novih navika i odgovornijim upravljanjem našim resursima, možemo utjecati na ovaj globalni problem i zapravo poboljšati živote za generacije koje dolaze. Ovdje na scenu stupaju depozitni sistemi, sa svojom visokom stopom uspjeha kada je u pitanju smanjenje bacanja otpada od ambalaže napitaka, čak preko 95 posto”, rekla je Bojana Milašinović, generalna direktorica Tomra Collection Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Energetska stabilnost igra ključnu ulogu u održavanju stabilnosti gospodarstva i kvalitete života stanovništva. Za regiju kao što je naša, koji se suočava s nizom izazova, uključujući političku nestabilnost, ekonomske poteškoće i složene međunarodne odnose, energetska stabilnost je od ključnog značaja.

Prepoznali su to i studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Ove godine su dobili nagradu za audio pojačivač kao najbolji pojačivač zvuka na svjetskom natjecanju studenata iz područja elektronske efikasnosti iz cijelog svijeta gdje su među najboljima.

Tehnološka održivost
Tim fakulteta su na sajmu predstavljale tri djevojke, Mihaela Gajić, Jovana Račić i Milica Gajić. “Na natjecanju predstavljamo Elektrotehnički fakultet, oni nam daju svoj laboratorij, projekte radimo od nule. Mi dajemo idejno rješenje na zadatke koji se postave u sklopu natjecanja. Ove godine radimo izolirani pretvarač i ovdje na sajmu predstavljamo što smo do sada postigli”, rekle su one.

U svjetlu klimatskih promjena i sve strožih regulativa, održivost postaje ključni kriterij u odabiru tehnologija i pristupa za proizvodnju energije. Stoga je rješenjima koja su pokazana na Sajmu i koja doprinose zaštiti životne sredine, pokazano kako se misli o energetskoj efikasnosti, zelenoj gradnji, inovativnim tehnologijama i drugim ekološki prihvatljivim inicijativama.

Komentirajte prvi

New Report

Close