Dijelovi Beograda grijat će se geotermalnom energijom

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2024. u 07:18
JKP Beogradske elektrane raspisale su natječaj za treću fazu znanstvenog istraživanja geotermalnog potencijala resursa podzemnih voda/Shutterstock

Detaljna istraživanja u okviru druge faze izvršena su na lokacijama TO Batajnica, TO Borča i TO Dunav.

JKP Beogradske elektrane raspisale su natječaj za treću fazu znanstvenog istraživanja geotermalnog potencijala resursa podzemnih voda na području toplana i kotlovnica u sastavu ove tvrtke, piše eKapija.

U prethodnom razdoblju, u prvoj fazi, razmatrana je perspektiva iskorištavanja geotermalnih resursa na dvadeset i dvije odabrane toplane i kotlovnice prema procijenjenoj dubini geotermalnih ležišta, temperaturi i procijenjenoj količini geotermalne vode.

U analizu su uključene i lokacije predviđene za izgradnju novih toplana, a kako se navodi, od ukupnog broja analiziranih lokacija odabrane su tri lokacije kao najperspektivnije za provedbu detaljnih istraživanja s krajnjim ciljem definiranja lokacije. te uvjeti za izvedbu prve geotermalne istražne bušotine.

Detaljna istraživanja u okviru druge faze izvršena su na lokacijama TO Batajnica, TO Borča i TO Dunav. Na sve tri lokacije, kako stoji u natječajnoj dokumentaciji, ocjenjivan je potencijal uvjeta za iskorištavanje geotermalnih resursa u energetskom, tehničko-tehnološkom i ekonomskom smislu.

“Rezultat detaljnog i opsežnog multidisciplinarnog istraživanja konceptualni je prognozni model iskorištavanja geotermalnih resursa – stoji u tehničkoj specifikaciji.

U trećoj fazi, kako se navodi, potrebno je verificirati, rekalibrirati i ažurirati konceptualni prognozni model eksploatacije geotermalnih resursa. S tim u vezi potrebno je obuhvatiti, prikupiti, obraditi i interpretirati veliki broj podataka na terenu, odnosno organizirati i uspostaviti terenska istraživanja odgovarajućim terenskim i laboratorijskim metodama.

Komentirajte prvi

New Report

Close