Dodik: Za autocestu Beograd – Sarajevo osigurano 500 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Dogovorene dionice od Donjeg Vardišta do Istočnog Sarajeva, dužine 130 km i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 km

Osigurali smo više od 500 milijuna eura za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo na području Republike Srpske i Brčko Distrikta, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. On je iz Istanbula kazao da je u razgovorima sudjelovala kompanija u ime Turske koja je određena da vodi ove razgovore, prenosi “Dnevni avaz”.

Uskoro konačni dogovor

“Riječ je o dijelu trase koji prolazi kroz Republiku Srpsku, koridor Sarajevo – Beograd – Sarajevo, na dionici od Vardišta do Sarajeva i na dijelu koji prolazi kroz Brčko Distrikt. Dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada)) do Istočnog Sarajeva, u dužini od 130 kilometara, i kroz Brčko distrikt smo definirali značajan dio uvjeta, ali imamo još više od 500 milijuna eura. Sukladno međudržavnom sporazumu Republike Srpske i BiH, vjerujem u rujnu, najkasnije u listopadu, da će se konačan dogovor o izvođenju radova pojaviti u Parlamentarnoj skupštini i u Predsjedništvu BiH”, rekao je Dodik. Dodao je da će time biti završena formalna procedura i započete pripreme za projektiranje i izvođenje. “Tvrtka u ime turske države koja je imenovana da vodi ove razgovore je sudjelovala u razgovorima. Mislim da smo završili najteži dio, a to je da su financijski uvjeti za nas prihvatljivi. Nije bilo moguće da na sastanku razgovaramo o trasi autoceste kroz Federaciju, naravno da su za to odgovorne federalne vlasti, ali vjerujem da će se na temelju toga ubrzati i procesi za Federaciju”, rekao je Dodik. Istaknuo je da se na ovom projektu radilo jedinstveno, ali da se pojavio problem u vezi s Federacijom i trasom. “Treba li ići prema Doboju, Tuzli… To je, koliko ja znam, i dan danas problem. Međutim, ono što je bitno jeste da nije napušteno. Srbija je već izgradila svoj dio, na dionici od autoputa Beograd-Zagreb.

“Izgrađen je most od Zagreba do Rače. Već gradimo dio za Distrikt Břčko. Ono što je važno za RS je dio od Istočnog Sarajeva do Vardišta”, kaže Dodik.

Puno nejasnoća

Inače, ranije je na razini tri države (Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska) dogovorena izgradnja autoceste Beograd-Sarajevo, no u BiH radovi još nisu ni počeli, a još je nejasno ima li konačnog dogovora gdje će prolaziti autocesta. Predloženi pravci bili su preko Bijeljine i Tuzle, odnosno Višegrada i Goražda, no u posljednjoj objavi Dodik nije spominjao Bijeljinu.

Srbija je skoro u potpunosti završila autoput do granice s BiH, do prijelaza Rača, a sada ga treba nastaviti od ove granice kod Bijeljine do Sarajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close