Drastičan rast cijena i za hadž, 6135 eura platit će vjernici žele li u Meku i Medinu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2022. u 07:11
Odluku o cijeni odlaska na hadž iz BiH donosi Rijaset pod predsjedavanjem zamjenika reisul-uleme Enes-ef. Ljevakovića/Saudi Press Agency

Koliko će potrošiti katolik, pravoslavac ili musliman iz regije želi li na hodočašće koje mu nalaže vjera, tradicija ili pak želi posjetiti sveta mjesta iz čisto turističkih pobuda?

Putovanja na sveta mjesta dio su organiziranog društva otkako ono postoji. Iako se radi o primarno vjerskom, odnosno duhovnom, karakteru putovanja, hodočašća su oduvijek bila i izdašna prilika za zaradu organizatora.

Španjolska je možda i najunosnije spojila religiju s biznisom – prema javno dostupnim podacima vjerska događanja čine čak 3% tamošnjeg BDP-a koji se za 2020. procjenjuje na ukupno 1282 milijarde američkih dolara.

Prema podacima španjolske Nadbiskupske konferencije, u toj su zemlji čak 92 katoličke manifestacije s karakterom “nacionalnog turističkog interesa”, dok su 42 bile i od međunarodnog interesa.

Četiri dana za Hilandar
Za razliku od uglavnom katoličke južne Europe, protestantski sjever ponešto je “suzdržaniji” po pitanju hodočašća, a na su ovim prostorima prisutne sve tri najznačajnije svjetske religije, nerijetko u javnom djelovanju i u svojim najkonzervativnijim oblicima.

Ispitali smo koliko treba potrošiti katolik, pravoslavac ili musliman iz regije želi li na hodočašće koje mu nalaže vjera, tradicija ili pak želi otići ondje iz čisto turističkih pobuda.

Proteklih dana zabilježen je drastičan rast cijene hadža na koji odlaze bosanskohercegovački muslimani u Meku i Medinu u Saudijskoj Arabiji. Kako se radi o jednoj od najzatvorenijih zemalja svijeta i u kojoj ne postoji instrument turističke vize, nego samo poslovne i vjerske, mnogi koriste baš hadž da bi posjetili taj dio svijeta.

Islamska zajednica u BiH utvrdila je da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž, koji se održava od 7. do 12. srpnja, iznosi 12.000 konvertibilnih maraka, odnosno 6135 eura. Takvu odluku donio je Rijaset na prošlotjednoj 8. izvanrednoj sjednici posvećenoj organiziranju hadža, održanoj pod predsjedavanjem zamjenika reisul-uleme Enes-ef. Ljevakovića.

U obrazloženju se navodi da je cijena utvrđena nakon temeljite analize svih troškova i uvažavanja činjenice da je došlo do velikog povećanja cijena smještaja, unutrašnjeg prijevoza i troškova državnih taksi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Također, razmatrane su ponude i odabran avio-prijevoznik hadžija, te usvojene ponude za smještaj.

Hilandar na Svetoj gori Atos u Grčkoj, 100-tinjak kilometara od Soluna na trećem kraku poluotoka Halkidiki, najsvetije je mjesto hodočasnika koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Četverodnevni aranžman iz Beograda i prijevoz minibusom u ponudi srpskih agencija košta 20.000 dinara, odnosno 170 eura. Centar pravoslavnog svijeta je i Jeruzalem za kojeg osmodnevni aranžman s povratnim letom Beograd – Tel Aviv stoji oko 1100 eura.

U Fatimu za 6200 kuna
Katolički vjernici iz regije u nacionalna svetišta Mariju Bistricu, Sinj, Trsat ili Međugorje mogu i više puta godišnje i troškovi tih uglavnom jednodnevnih putovanja ne prelaze 50-100 eura. No, tu su i Vatikan, Fatima, Lurd te Jeruzalem.

Prema ponudama zagrebačkih turističkih agencija i vjerskih organizacija, peterodnevno hodočašće u Vatikan, koje uključuje i turističke ture po Rimu s autobusom, mogu se pronaći i za 1700 kuna, odnosno 225 eura.

Komotniji put zrakoplovom stoji oko 3500 kuna ili 500-tinjak eura. Sedmodnevno hodočašće autobusom u Lurd iz Zagreba košta oko 3000 kuna ili 400 eura. Putnička agencija Misao života nudi i hodočašće u portugalsku Fatimu po cijeni od 6200 kuna ili 850 eura za 6 dana zrakoplovom.

Komentirajte prvi

New Report

Close