EK o litiju: Srbija sama kontrolira poštivanje ekoloških kriterija

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Projekt će se zaustaviti u bilo kojoj fazi ako EK ocijeni da ne zadovoljava ekološke ili pravne standarde.

Projekti koji su proglašeni “strateškim” na temelju nedavno usvojenog Zakona o kritičnim sirovinama Europske unije (CRMA) moći će se zaustaviti u bilo kojoj fazi provedbe ako Europska komisija ocijeni da ne zadovoljavaju ekološke ili pravne standarde, izjavila je Europska komisija za portal European Western Balkans.

Status strateškog projekta
Na pitanje tko će biti nadležan za nadzor ispunjavanja kriterija u slučaju da projekt tvrtke Rio Tinto “Jadar” bude proglašen “strateškim”, sugovornici u Bruxellesu istaknuli su da je to “zadaća vlasti u zemlji u kojoj je realizacija proveden”, uz napomenu da su “organizatori projekta” bili dužni svake dvije godine podnijeti Povjerenstvu izvješće o statusu projekta.

“Povjerenstvo podatke može zatražiti i od nositelja projekata, a naravno da ih namjerava koristiti ako postoje ozbiljne sumnje u vezi s nekim strateškim projektom. Naposljetku, prema članku 7. ZUP-a, Komisija može oduzeti status strateškog projekta u slučaju da projekt više ne ispunjava kriterije za odabir, od kojih je jedan održiva provedba”, precizirala je EK.

Ovaj medij podsjeća da su Srbija i Europska unija 19. srpnja sklopile Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnih vozila.

Nužno odobrenje Srbije

Rio Tinto ne može aplicirati za status ‘strateškog projekta’ od Europske komisije, a da prethodno nije dobio službeno odobrenje Srbije.

Među sirovinama koje se smatraju važnima za postizanje cilja Unije vezanog za zelenu i digitalnu tranziciju je i litij koji je dostupan u Srbiji.

Nekoliko dana prije potpisivanja Memoranduma službeno je objavljena odluka Ustavnog suda Srbije kojom je neustavnom proglašena Uredba Vlade Srbije o obustavi eksploatacije litija (projekt “Jadar”).

Vlada Srbije zaustavila je projekt “Jadar” 2022. godine, nakon višemjesečnih protesta ekoloških organizacija i građana, poništivši prostorni plan Loznice koji je predviđao rudnik na tom području, kao i sve dozvole vezane za tvrtku Rio Tinto.

Prosvjedi građana ponovno se organiziraju ovog ljeta u različitim dijelovima Srbije jer je postalo jasno da Vlada nije odustala od namjere da litij iskopava i prerađuje u Srbiji.

Predsjednik Vučić je u proteklih mjesec dana rekao da će Srbija, kao i on osobno, inzistirati da se tijekom realizacije projekta “Jadar” zaštiti okoliš, “da zrak, zemlja i voda ostanu čisti”.

“Dok nam Nijemci ne garantiraju da ćemo imati čiste rijeke i planine, da ćemo imati i odlaganje za odlagalište urađeno po svim europskim standardima, nećemo ni pokušati početi, rekao je Vučić.

Odobrenje Srbije
Europska komisija je u odgovorima na pitanja EWB-a na temu litija i strateških projekata koji će se provoditi na temelju EU zakona o kritičnim sirovinama nedvosmisleno poručila da Rio Tinto ili bilo koja druga tvrtka zainteresirana za iskopavanje litija u Srbiji ne može aplicirati za status “strateškog projekta” od Europske komisije, a da prethodno nije dobio službeno odobrenje od zemlje (u ovom slučaju Srbije) u kojoj bi se projekt provodio.

“Prema Zakonu o kritičnim sirovinama, Povjerenstvo prije razmatranja prijava mora dobiti izravno odobrenje od određene treće zemlje (gdje bi se projekt provodio). Također, u slučaju da je projekt proglašen strateškim od strane EK, ovlaštena tijela u zemljama u kojima bi se projekti provodili nisu dužna izdati dozvole izvođačima”, naveli su iz Europske komisije.

Komentirajte prvi

New Report

Close