Ferrero želi da Srbija postane vodeći svjetski proizvođač lješnjaka

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. svibanj 2024. u 22:00
Više od 3500 hektara novih nasada lješnjaka su stvorili poljoprivrednici i privatni investitori kroz sporazume o suradnji sa AgriSerbia/Shutterstock

Pilot farma lješnjaka od 600 hektara kojom upravlja AgriSerbia ulazi u punu fazu proizvodnje.

Kompanija AgriSerbia, dio Ferrero grupe, koja je osnovana 2014. godine s ciljem provođenja dugoročnog strateškog programa za razvoj efikasnog i održivog sektora proizvodnje lješnjaka u Srbiji, slavi desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji.

Tim povodom AgriSerbia organizira događaj na kojemu institucionalnim i privatnim akterima dijeli i diskutira o dugoročnoj viziji razvoja srpskog sektora proizvodnje lješnjaka.

Važni rezultati
Originalni program, dogovoren između grupe Ferrero i srpskog Ministarstva poljoprivrede u veljači 2014. godine zaključen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, koji je kroz godine osigurao opći okvir zajedničke strategije, zasnovan na tri glavna cilja: razvijanje plantaže lješnjaka koje su uspostavljene i kojima direktno upravlja Ferrero i koji djeluju kao pilot farme, razvijanje rasadničke proizvodnje certificiranih stabala lješnjaka, kao i promocija i podrška razvoju novih i modernih nasada lješnjaka od strane srpskih poljoprivrednika i poljoprivrednih investitora.

Globalni div

Prihodi talijanske grupacije Ferrero porasli su u 2023. za 20,7 posto, na 17 milijardi eura, objavila je nedavno ova tvrtka.

Za deset godina postignuti su važni rezultati, među njima i pilot farma lješnjaka od 600 hektara kojom upravlja AgriSerbia sada ulazi u punu fazu proizvodnje, a više od 3500 hektara novih nasada lješnjaka su stvorili poljoprivrednici i privatni investitori kroz sporazume o suradnji sa AgriSerbia.

Prošle godine je zabilježen prvi značajan izvoz od 2000 tona vrhunskih lješnjaka u ljusci. Kako sve nove plantaže postupno ulaze u punu proizvodnju, može se očekivati da će dostići izvoz do 8000 tona godišnje u iduće 3-4 godine, navode iz ove kompanije.

Ferrero potvrđuje svoju dugotrajnu posvećenost podršci Srbiji da postane vodeći svjetski proizvođač lješnjaka, jačajući dugoročnu strategiju razvoja lanca vrijednosti lješnjaka. Događaj ima za cilj da bude početna točka procesa udruživanja različitih zainteresiranih strana programa prema zajedničkom dugoročnom cilju stvaranja izvrsnosti u svjetskoj proizvodnji lješnjaka.

Kompanija Ferrero Hazelnut Company (HCo) je osnovana 2015. godine kao odjeljenje Ferrero Grupe, kako bi objedinila svu ekspertizu za lješnjake u jednu operativnu strukturu. Više od 3000 ljudi radi u HCo širom svijeta, u aktivnostima koje se kreću od razvoja lanca opskrbe, nabavke i obrade do poslovnih aktivnosti.

Ferrerova posvećenost ima za cilj da osigura dostupnost visokokvalitetnih lješnjaka podržavajući razvoj održivog uzgoja na globalnom nivou. Osnovni element je stvaranje i dijeljenje znanja o lješnjacima, za stalno i progresivno unapređenje u uzgoju ove važne sirovine.

Prihodi talijanske grupacije Ferrero porasli su u 2023. za 20,7 posto, na 17 milijardi eura, objavila je nedavno ova tvrtka. Tijekom tog razdoblja tvrtka je kupila Wells Enterprises i njihove brendove Blue Bunny i Halo Top u Sjevernoj Americi, te proizvođača smrznutih slastica Fresystem u Italiji.

Značajno širenje
Iz tvrtke dodaju da su u 2023. godini uložili 811 milijuna eura u proširenje proizvodnih kapaciteta, od čega je najveći dio iznosa izdvojen za ulaganje u novu opremu u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u.

Ferrero je započeo svoje putovanje kao slastičarnica u malom gradu Alba u Pijemontu, u Italiji, 1946. Danas je to jedna od najvećih svjetskih kompanija za slatku hranu, sa veoma snažnim brendovima koji se prodaju u više od 170 zemalja. Među njima su Nutella, Kinder, Tic Tac i Ferrero Rocher.

Oko 47.000 zaposlenih strastveno pomaže ljudima da proslave posebne trenutke života. Obiteljska kultura Ferrero Grupe, sada u svojoj trećoj generaciji, temelji se na posvećenosti kvaliteti i izvrsnosti, naslijeđu i posvećenosti planeti i zajednicama u kojima posluje.

Komentirajte prvi

New Report

Close