Fiskalni savjet: Trošarine veće zbog rasta potpora

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Neselektivno davanje novca iz proračuna je društveno neopravdano.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Srbije Pavle Petrović izjavio je ovih dana da neselektivne mjere državne potpore ove godine čine 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te da su povećane trošarine kako bi se nadoknadio taj proračunski izdatak. “Sve to utječe na inflaciju i djelovat će u lošem smjeru”, upozorio je Petrović na sjednici Odbora Skupštine Srbije za financije, republički proračun i kontrolu trošenja javnih sredstava, na kojoj je podnio izvješće o radu Fiskalnog vsavjeta za 2022. godinu, javlja Beta.

Naveo je da Fiskalni savjet analizira davanja iz proračuna, počevši od pandemijske 2020. godine do sada.

“Neselektivno davanje novca iz proračuna je društveno neopravdano, jer nije usmjereno prema onima koji tu pomoć trebaju dobiti i ne potiče proizvodnju”, istaknuo je Petrović. Istaknuo je da najnoviji paket mjera pomoći iz rebalansa proračuna može utjecati na dodatno povećanje inflacije, koja je viša nego u usporedivim zemljama i trajat će dulje.

Petrović je pohvalio mjere koje je Vlada Srbije počela provoditi u Elektroprivredi Srbije (EPS), što govori o namjeri da se prekine pogubna veza između politike i poslovanja te kompanije. On je dodao da prave reforme EPS-a, rešavanje viška zaposlenih, odnosno nedostatka potrebnih kadrova, tek slijede.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u kolovozu je iznosila 11,5 posto, a mjesečna 0,4 posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close