FOTO: Pogledajte kako izgleda električni automobil koji će se proizvoditi u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2024. u 12:22
Foto: L.N./ATA Images/PIXSELL

Uz sve ove pozitivne aspekte, projekt u Kragujevcu također će imati značajan utjecaj na obrazovanje i osposobljavanje radne snage.

Dvije godine nakon što su predstavnici vlade i kompanije Fiat Chrysler Automobili (FCA) potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju od 190 milijuna eura, u tvornici u Kragujevcu sve je spremno za proizvodnju novog modela, objavljeno je na promociji kojoj su nazočili čelnik Stelantisa Carlos Tavares i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Talijanska kompanija FCA, koja je s francuskom grupacijom Peugeot-Citroën formirala multinacionalnog automobilskog diva Stellantis, u novi projekt u Kragujevcu uložila je 142 milijuna eura, dok će srbijanska vlada subvencionirati preostalih 48 milijuna eura. Ovaj zajednički projekt predstavlja značajan korak naprijed za automobilsku industriju u Srbiji, jer će omogućiti proizvodnju modernih i ekološki prihvatljivih vozila koja će biti konkurentna na svjetskom tržištu.

Tijekom ceremonije otvaranja, Carlos Tavares je istaknuo važnost ulaganja u inovacije i tehnologiju, naglašavajući kako će novi model koji će se proizvoditi u Kragujevcu biti opremljen najnovijim tehnološkim dostignućima. Predsjednik Vučić je, s druge strane, naglasio značaj ovakvih investicija za ekonomski razvoj Srbije, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza.

Novi projekt u Kragujevcu također će uključivati modernizaciju postojeće proizvodne infrastrukture, što će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje kvalitete proizvodnje. Očekuje se da će nova linija za proizvodnju automobila značajno doprinijeti lokalnoj ekonomiji, ne samo kroz izravno zapošljavanje u tvornici, već i kroz razvoj pratećih industrija i usluga.

Osim toga, ulaganje u Kragujevac dio je šire strategije Stellantisa da ojača svoju prisutnost na tržištima jugoistočne Europe i poboljša svoju konkurentnost na globalnoj razini. Kombinacija iskustva i tehnološkog znanja FCA-a i Peugeot-Citroëna pruža solidnu osnovu za razvoj novih modela koji će zadovoljiti stroge ekološke standarde i potrošačke zahtjeve.

Uz sve ove pozitivne aspekte, projekt u Kragujevcu također će imati značajan utjecaj na obrazovanje i osposobljavanje radne snage. Planirano je uspostavljanje programa stručnog osposobljavanja i suradnje s lokalnim obrazovnim institucijama kako bi se osigurala adekvatna kvalifikacija budućih zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close