Istočna Srbija dobila jedan od najvećih vjetroparkova u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 07:26
Vjetroelektrana ima snagu od 105 megavata (MW) i 22 vjetroturbine te će godišnje proizvoditi 310 gigavat sati (GWh) zelene energije/Pixabay

Vjetroelektrana ima snagu od 105 megavata (MW) i 22 vjetroturbine te će godišnje proizvoditi 310 gigavat sati (GWh) zelene energije.

U blizini Golupca, MK Group i Alfi Renewables pustili su u rad prvi vjetropark u istočnoj Srbiji – Krivača, a on je i jedan od najvećih u regiji, prenosi agencija Beta.

Premijer Vučević je na otvaranju rekao da je zadatak Vlade Srbije, prvenstveno Ministarstva energetike i rudarstva, razvoj i prelazak na obnovljive izvore energije, zato što je nacionalna potreba Srbije.

“To je potreba naših građana i industrije i nije stvar neke formalne obveze, kako to najčešće, nažalost, doživljavamo, jer je to netko rekao iz Bruxellesa ili ne znam koje zemlje. To je naš nacionalna interes, prije svega, da budemo energetski što neovisniji, da budemo autonomni, odnosno da imamo dovoljno energije”, rekao je Vučević.

Vjetroelektrana ima snagu od 105 megavata (MW) i 22 vjetroturbine te će godišnje proizvoditi 310 gigavat sati (GWh) zelene energije, što je ekvivalentno potrebama za električnom energijom 75.000 kućanstava.

Ovo zajedničko ulaganje vrijedno je 165 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close