Je li hrana u Srbiji stvarno skuplja nego u zemljama EU?

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U nekim kategorijama proizvoda, primjerice u segmentu odjeće i obuće, u Srbiji cijene poput onih u EU.

Kad god netko putuje u inozemstvo, pa i u susjedne zemlje, gotovo neizostavan dio tog putovanja je usporedba cijena s onima u Srbiji. I gotovo svaki put ta usporedba završi zaključkom – cijene su slične, ako ne i niže, u odnosu na Srbiju. No, je li stvarno tako?

Skupe ugostiteljske usluge
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, objavljenim u najnovijem izdanju publikacije Trendovi, u prvom kvartalu 2024. hrana u Srbiji bila je skuplja nego u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Poljskoj i Bugarskoj, a približno na istoj razini s Albanijom i Mađarskom, piše Biznis.rs.

U usporedbi s prosjekom EU-27, cijene hrane u zemljama Europske unije u prosjeku su više nego u Srbiji za oko devet posto, dok je hrana u Turskoj gotovo upola jeftinija nego kod nas.

No, iako je hrana skuplja u većini zemalja Europske unije, po cijeni odjeće i obuće Srbija je na približno istoj razini kao i mnoge zemlje EU poput Belgije, Njemačke, Irske, Grčke, Italije, Hrvatske, Austrija, Nizozemska…, dok su od Srbije jeftinije Turska, Sjeverna Makedonija, BiH, Portugal, Slovenija.

“Po cijenama školovanja spadamo među najjeftinije zemlje u Europi, a od nas su jeftinije samo Albanija i Turska, dok je prosječna cijena školovanja u zemljama EU oko 4,4 puta veća od Srbije. Srbija je po cijenama u ugostiteljstvu bila među najskupljima u regiji balkanskih zemalja i jugoistočne Europe (Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska, Crna Gora, BiH, Rumunjska i Bugarska) u prosjeku za oko 17 posto”, prema RZS-u.

Osim navedenih područja, ovom analizom promatrane su i cijene stanovanja (stan, voda, struja, plin…), zatim cijene namještaja i pokućstva, kao i tehničkog održavanja stana, zatim zdravstvo, promet, komunikacije, rekreaciju i kulturu.

Kada je riječ o troškovima stanovanja, gdje se posmatraju cijene stanova, vode i struje, Trendovi navode da je malo zemalja koje su jeftinije od Srbije. To su Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Turska. Cijene bliske onima kod nas su u Albaniji i Poljskoj.

Što se tiče cijena namještaja, pokućstva i tekućeg održavanja stanova, jeftinije od Srbije su Turska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Poljska, Mađarska i Bugarska. Cijene u zdravstvu u odnosu na Srbiju niže su u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Rumunjskoj. U Bugarskoj su na gotovo istoj razini kao u Srbiji, dok su u ostalim analiziranim zemljama te usluge skuplje.

Kad je riječ o prijevozu, cijene su niže u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori i Turskoj, a slična je situacija i s komunikacijskim uslugama. Jeftiniji su u sljedećim zemljama: Bugarska, Poljska, Rumunjska, Makedonija i Turska.

Rekreacijske i kulturne usluge jeftinije su u svim zemljama regije nego u Srbiji, osim u Hrvatskoj i Mađarskoj, kao i u Turskoj.

Prema analitičarima Republičkog zavoda za statistiku, prostorna usporedba cijena podrazumijeva usporedbu po državama, što je uključeno u izračun indeksa pariteta kupovne moći, pri čemu metodologija izračuna uključuje više od 2.000 analognih proizvoda između zemalja.

Izračun cijena
U izračunu usporedne razine cijena za svaku skupinu proizvoda u strukturi potrošačkih cijena uzimaju se proizvodi i usluge koji čine prosjek cijena i kvalitete u potrošačkoj košarici kućanstava, čime se realno uspoređuju cijene po zemljama.

“Usporedba razina cijena ne uzima u obzir usporedbu s prethodnim razdobljima, već usporedbu stanja u jednom vremenskom trenutku (godina, tromjesečje, mjesec) između zemalja, nakon apstrahiranja razlike u učincima tečaja, te usporedbom stanja između zemalja u odnosu na 2014. godinu. i svođenje na indeks razine prema prosjeku razina cijena zemalja EU 27”, navodi RZS.

Komentirajte prvi

New Report

Close