Jorgovanki Tabaković treći mandat na čelu Narodne banke Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2024. u 07:00
Dulji mandat od Jorgovanke Tabaković na čelu NBS-a imao je samo Đorđe Weifert, od 1912. do 1926./Shutterstock

Tabaković je na mjesto guvernerke središnje banke prvi put izabrana 2012.

Skupština Srbije izabrala je ovih dana, treći put zaredom Jorgovanku Tabaković za guvernerku Narodne banke Srbije (NBS), objavio je Danas.

Tabaković je na mjesto guvernerke središnje banke prvi put izabrana 2012. godine, dok joj je Skupština Srbije drugi put 2018. dala novi šestogodišnji mandat na prijedlog tadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je ove godine treći put predložio Tabaković na tu funkciju, a za to su glasala 133 zastupnika, protiv je bilo 15 zastupnika, a suzdržanih nije bilo. Zastupnici su ponovno izabrali Željka Jovića za viceguvernera NBS-a, na prijedlog Jorgovanke Tabaković.

Blagoje Paunović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, izabran je za novog predsjednika Fiskalnog vijeća Srbije, a zamijenit će profesora emeritusa Pavla Petrovića, koji je tu dužnost obnašao od osnivanja Vijeća 2011. godine.

Mandat guvernera NBS-a traje šest godina. Tabaković je tako postala druga guvernerka s najduljim stažem. Samo je Đorđe Weifert dulje bio guverner. Magistrirala je 1999. na temu “Reforma bankarskog sustava Jugoslavije” na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. prijavila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Instrumenti središnje banke – domet i ograničenja na primjer Republike Srbije”.

Doktorsku disertaciju obranila je u svibnju 2011.Birana je za zastupnicu u šest saziva Narodne skupštine Republike Srbije – tri puta od 1993. do 2000. godine i još tri puta od 2007. do 2012. godine.

U dva mandata bila je predsjednica Odbora za financije Narodne skupštine. Od ožujka 1998. do listopada 2000. obnašala je dužnost ministrice za gospodarsku i vlasničku pretvorbu u Vladi Srbije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close