Kada se podvuče crta ispod projekta Beograd na vodi, dobit će se mjeriti stotinama milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2024. u 06:05
Foto: Shutterstock

Naselje će udvostručiti postotak javnih zelenih površina i prostirat će se na više od 40 hektara.

Naselje Beograd na vodi bit će prošireno na lokacije u četiri gradske općine.

“Rani javni uvid u izmjene i dopune Prostornog plana područja posebne namjene za uređenje dijela priobalja grada Beograda – područja uz rijeku Savu – za projekt “Beograd na vodi” – otkriva širenje naselja na dijelove katastarskih općina Savski venac, Stari Grad, Novi Beograd i Čukarica”, navodi se u priopćenju, javlja Beta.

Zelene površine

Nakon planiranog proširenja, Beograd na vodi će udvostručiti postotak javnih zelenih površina i prostirat će se na više od 40 hektara, navodi se u priopćenju.

Proširenje će rezultirati i gradnjom 11 novih vrtića za 1.650 djece predškolske dobi, kao i tri nove osnovne škole za 1.920 učenika, navode iz tvrtke. Planirana površina zemljišta za obrazovne ustanove je više od pet hektara. Osim već najavljene obnove Svetonikolskog parka kod bivšeg hotela “Bristol”, obnovit će se dijelovi Parka Republike Srpske, Gazele i Topčiderskog parka, te rekonstruirati Terazijska terasa i Park Luke Ćelovića. Uz budući tunel kod Ekonomskog fakulteta bit će veliki park, a planirana je izgradnja još tri parka i dva trga.

U najavi se navodi da će na području sadašnjeg Beogradskog sajma biti više od 5,5 hektara novih parkovskih površina.

Novim izmjenama Prostornog plana predviđeno je proširenje postojećeg Savskog šetališta, a nakon potpune rekonstrukcije dionice od Gazele do Ade Ciganlije, šetalište će biti produženo na 2,4 kilometra.

Tvrtka Beograd na voda lani je ostvarila neto dobit od 5,2 milijarde dinara ili oko 44,5 milijuna eura. Beograd na vodi lani je imao manju prodaju nego godinu prije, za oko pet milijardi dinara (oko 40 milijuna eura), pa je i dobit manja za tridesetak posto nego 2022., kada je iznosila nešto manje od 60 milijuna eura.

Lani je iz dobiti isplaćena dividenda od 10 milijuna eura, a hoće li ove godine vlasnici dobiti nešto od tvrtke tek će se odlučiti.

Uz matično društvo, za istoimene objekte osnovana su posebna poduzeća BW Kula i BW Galerija. Prošle je godine BW Galerija zabilježila dobit od 585 milijuna dinara (oko pet milijuna eura), dok je BW Kula poslovala s gubitkom od 320 milijuna dinara (2,7 milijuna eura).

U bilanci Beograda na vodi do sada se nakupilo 14,6 milijardi dinara (124,5 milijuna eura) neraspoređene dobiti.

Vlasnik 67 posto tvrtke osnovane 2014. za izgradnju naselja na obali Save na temelju posebnog zakona je tvrtka Eagle Hills u vlasništvu arapskog poduzetnika Mohameda Alabbara. Država Srbija je vlasnik 33 posto.

Tijekom 2015. i 2016. Alabbar je u temeljni kapital zajedničkog poduzeća uplatio oko 43,6 milijuna eura.

Ogroman profit

Cijeli projekt, za koji se isprva govorilo da je vrijedan 3,5 milijardi eura, osmišljen je tako da se novac od prodaje stanova uloži u daljnju izgradnju. Tako uz početna ulaganja od 43 milijuna eura, Beograd na vodi sada ima ukupnu imovinu od 766 milijuna eura, dugotrajnu imovinu od 289 milijuna eura i samo gotovinu na kraju prošle godine od 126 milijuna eura.

Za očekivati ​​je da će se, kada se podvuče crta ispod projekta Beograd na vodi, dobit mjeriti stotinama milijuna eura.

S druge strane, Srbija je uplatila samo oko 6000 eura. No država je u projekt uložila zemljište, 100 hektara najatraktivnijeg, u to vrijeme zapuštenog, građevinskog zemljišta između Savske ulice i rijeke Save.

Komentirajte prvi

New Report

Close