Kava u Srbiji značajno poskupljuje od 1. srpnja

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2024. u 07:00
Neslužbeno, poskupljenje neće biti beznačajno, a neki od trgovaca spominju i iznos od 50 posto/SHUTTERSTOCK

Iz Atlantic grupe kažu da još ne mogu govoriti o visini poskupljenja, no iz odgovora se razaznaje da postoje razlozi da se to dogodi.

Čini sae da će građane Srbije kroz nekoliko tjedana pogoditi novo poskupljenje i toi ono u kojem većina građana svakoga dana “sudjeluje”. Kava će vjerojatno od 1. srpnja poskupjeti u maloprodaji, neslužbeno doznaje Politika.

Veleprodajni trgovci su za sada dobili nove cjenike od tvrtke Atlantic grupa – za robne marke poput “granda” i “doncafea”, a kako će i koliko to utjecati na potrošačke cijene još nije poznato.

Istovremeno, prema istraživanju Politike, neke popularne pržionice koje posluju na beogradskom tržištu već su podigle cijene.

Neki već digli cijene
Tako u jednoj od njih za kilogram kvalitetne kave od jučer treba izdvojiti oko 15 posto više novca. Neslužbeno, poskupljenje neće biti beznačajno, a neki od trgovaca spominju i iznos od 50 posto.

Ipak, doznaje Politika, iako su sirovine za proizvođače poskupjele od 40 do 60 posto, poskupljenje za potrošače – robne marke koje se najviše prodaju na tržištu neće biti ni približno toliko koliko se spekulira.

Trenutno su cijene kave u beogradskim trgovačkim lancima prilično šarolike, a u tijeku su i akcijska sniženja. Za pakiranje od 100 grama domaće kave treba izdvojiti od 150 do 210 dinara.

Na pitanje lista Politika jesu li točne informacije da će kava poskupjeti sljedećeg mjeseca i koliko je točna, iz Atlantic grupe kažu da još ne mogu govoriti o visini poskupljenja, no iz odgovora se jasno može zaključiti da postoje razlozi da se to uskoro dogodi.

“Općenito govoreći, nastavljamo poslovati u okruženju visokih cijena sirovina i usluga. Kod kave uglavnom zbog slabije berbe, logističkih problema s dolaskom brodova, slabe dostupnosti kave na spot tržištu, angažmana fondova na burzama.

Konkretnije, u slučaju Arabice, zbog logističkih problema, isporuka kave iz Brazila je odgođena od kraja 2023. Kratkoročno, fondovi su iskoristili nestašicu kave i podigli burzovnu cijenu, a samim tim i cijenu arabice na visoku razinu”, kažu u “Atlanticu”.

Kako su pojasnili, kod robuste postoji i izazov nedovoljne dostupnosti u 2024. godini zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama podrijetla dvaju najvećih dobavljača, Vijetnama i Indonezije, koji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu uspjeli obaviti berbu.

Na visoke cijene utječu i izazovi u prijevozu kao što su napadi na tranzitne brodove, produljenje vremena prijevoza za dvostruko i više.

“Iako je unutarnjim uštedama nemoguće preokrenuti kretanja na svjetskim sirovinskim tržištima, do sada smo maksimalno vodili računa da se teret poskupljenja u cijelom lancu poslovanja ne prenese, svakako ne najvećim dijelom, na potrošače”, ističu u ovoj tvrtki i dodaju kako je njihov pristup jasan i iz financijskih izvješća u kojima je vidljivo da su pokušali “zaštititi potrošače od dramatičnih poskupljenja na uštrb vlastite profitabilnosti”.

Širenje Atlantica
U ožujku ove godine Atlantic grupa je preuzela “Strauss Adriatic”, tada jednog od najvećih konkurenata. Tako je osim “grandkafe” postala vlasnica brendova poput “doncafea” i “c kafe”.

Kako je tada objašnjeno, ovu transakciju odobrila je Komisija za zaštitu konkurencije pod određenim uvjetima, koji uključuju strukturnu mjeru dezinvestiranja djelatnosti prerade kave u proizvodnom pogonu na Novom Beogradu, kao i mjere ponašanja koje se odnose na ostalo, na izvještavanje o svim aspektima proizvodnje domaće pržene kave u Srbiji, veleprodajnim cijenama i izvozu kave, kao i na neprodužavanje i zabranu sklapanja novih ugovora o proizvodnji privatnih brendova, koje su obje tvrtke proizvodile. za neke od najvećih trgovačkih lanaca.

Prema ranijim istraživanjima komisije, najpopularniji brendovi Atlantica bili su “grand” i “bonito” iz segmenta domaće mljevene kave, dok je “Strauss” na tržištu prisutan sa najznačajnijim brendovima “c kava” i “doncafe”.

Komentirajte prvi

New Report

Close