Kinezi uskoro počinju graditi autocestu Banja Luka – Prijedor

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Tvrtka je dobila građevinsku dozvolu za samo 15,7 od planirana 42 km.

Vlada Republike Srpske očekuje početak izgradnje autoceste Banja Luka-Prijedor do kraja mjeseca, priopćeno je iz Vlade RS-a.

“Vlada je prošloga tjedna na sjednici u Banjoj Luci razmatrala informaciju u vezi s izgradnjom autoputa Banja Luka-Prijedor i zaključila da je Vlada Srpske, zajedno sa svim republičkim institucijama, ispunila sve obaveze u vezi s ovim projektom, a od kineskog partnera, Tvrtka Shandong (Shandong Hi-Speed ​​​​International), očekuje početak građevinskih radova na ovoj autocesti do kraja mjeseca”, dodaje se u priopćenju koje prenose Nezavisne novine.

Skup projekt
Podsjećamo, kineska kompanija Shandong Hi-Speed ​​​​International (SDHS) je 2018. godine potpisala ugovor o koncesiji za autocestu Banja Luka-Prijedor, prema kojem je završetak izgradnje planiran za proljeće 2026. godine. Ugovor predviđa gradnju autoceste u dužini od oko 40 kilometara, vrijednosti oko 300 milijuna eura. Sasvim je jasno da će završetak biti znatno kasnije od predviđenog.

Kako je objavljeno prije dva mjeseca, ta je tvrtka do sada dobila građevinsku dozvolu za samo 15,7 od planirana 42 kilometra. Unatoč tome, iz Ministarstva prometa i veza RS-a tada je rečeno da se gradnja odvija prema planu, bez zastoja i u skladu s potpisanim Ugovorom o koncesiji.

Ono što je posebno zanimljivo kada je riječ o ugovoru o izgradnji autoputa Banja Luka-Prijedor između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije SDHS jest da se on godinama krije od javnosti.

Veliko kašnjenje
Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je tri tužbe protiv Ministarstva prometa i veza RS-a zbog prikrivanja ugovora. Resorno ministarstvo dva puta je u potpunosti ignoriralo sudske presude, a tek nakon treće presude kojom se obvezuje na otkrivanje detalja ugovora, to je početkom ove godine i učinjeno, ali bez dijela ugovora koji se odnosi na financijske detalje.

Podsjećamo, početak izgradnje autoceste Banja Luka-Prijedor najavljen je još u studenome 2021. godine, a na svečanosti kojoj su prisustvovali najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i kineski investitori, najavljeno je da će radovi biti završeni u roku od tri godine. Ministar Nedeljko Čubrilović kasnije je izjavio da se završetak radova očekuje u proljeće 2026. godine.

Kineska kompanija China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group bila je angažirana i na izgradnji autocesta u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close