Kod Novog Pazara pronađena najjača mineralizacija zlata ikada

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Australski Strickland Metals realizirao vrijedno otkriće na planini Rogozna.

Proteklih se tjedana mnogo tinte prolilo zbog litija u Srbiji. Potpisan je strateški sporazum s EU, održavaju se gotovo svakodnevni prosvjedi građana, no u sjeni te priče događaju se otkrića nekih drugih metala širom Srbije. Primjerice, zlata.

Australska tvrtka Strickland Metals, koja istražuje rude zlata i bakra u Srbiji, pronašla je “najjaču mineralizaciju zlata ikad” na planini Rogozna kod Novog Pazara, objavljeno je s prvim rezultatima istražnog bušenja polja Šanac.

Visoka kvaliteta
Prva rupa koju je izbušio Strickland u Šancu pokazala je zonu od 89,7 metara s ocjenom od četiri grama zlata po toni (g/t) na 244,5 metara i čak 10,5 g/t u zoni od 24,1 metar na dubini od 296,2 metra, prenosi portal eKapija.

Ovo je prvi put da se na Šancu uzorkuje ova visokokvalitetna zona škarna zlata, rekao je Strickland, koji je nedavno postao stopostotni vlasnik projekta Rogozna. Izvršni direktor Stricklanda Paul Lerpinier rekao je da su rezultati prve bušotine koju je tvrtka izbušila u Šancu ove godine “fenomenalni”.

“Naša strategija za Šanac bila je ciljati na više razine ležišta, kako bismo povećali pretpostavljene resurse od 150 tona ekvivalenta zlata u ovom ležištu i ne samo da smo otkrili najveće količine zlata ikad pronađene na Rogozni, nego smo također je naišao na opsežnu mineralizaciju bakra i zlata, dug oko 109 metara, s ocjenom od 1,3 g/t zlata s 0,4 posto bakra, uključujući višestruke zone masivnog kalkopirita s do 11 posto bakra,” rekao je.

Lerpinier je zaključio da se radi o vrlo velikom ležištu s “debelom” zonom visokokvalitetnog zlata i dodao da će uskoro početi bušenje koje će dovesti Stricklanda u njegovu središnju zonu. Tvrtka je u priopćenju rekla da je i dalje izuzetno dobro financirana s 48,7 milijuna dolara u gotovini i dionicama NST-a (Northern Star Resources) na kraju tromjesečja lipnja.

Opsežna mineralizacija
Podsjetimo, potkraj srpnja pisali smo o tome kako je tvrtka Strickland Metals objavila obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mjestu Obradov potok na Rogozni.

“Identificirana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi signalizirati prisutnost opsežne mineralizacije, koja odgovara geokemijskom potpisu zlata i drugih minerala u uzorcima tla”, izvijestili su australski mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close