Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane u susjedstvu gotovo da ne postoji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2024. u 22:00
Nedostatak sredstava i političkih odluka dodatno su otežali situaciju, a posljedice su postale vidljive kroz razne afere, poput one s aflatoksinom u mlijeku/Shutterstock

Problem je eskalirao nakon što je nadležnost za sigurnost hrane prebačena na Ministarstvo poljoprivrede.

Sustav sigurnosti i kontrole hrane u Srbiji je ozbiljno narušen i ostavljen na savjesti proizvođača. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno hitno vratiti nadležnost kontrole hrane Ministarstvu zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo, piše specijalizirani portal AGROWeb.

Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane dovedena je u pitanje prije više od desetljeća, kada je Ministarstvo zdravlja prestalo financirati redoviti nadzor zdravstvene ispravnosti hrane. Ova promjena dovela je do ozbiljnih propusta u nadzoru, posebice na tržnicama i među domaćim proizvođačima.

Brojne afere
Nedostatak sredstava i političkih odluka dodatno su otežali situaciju, a posljedice su postale vidljive kroz razne afere, poput one s aflatoksinom u mlijeku.

Problem je eskalirao nakon što je nadležnost za sigurnost hrane prebačena na Ministarstvo poljoprivrede, dok je Ministarstvo zdravlja zadržalo kontrolu samo nad dječjom hranom i aditivima.

Što kažu stručnjaci?

Stručnjaci predlažu da se ovlasti kontrole vrate Ministarstvu zdravlja i zavodima za javno zdravstvo.

Ovom promjenom postalo je manjkavo praćenje domaće i uvozne hrane, kao i procjena rizika za zdravlje stanovništva, što potencijalno ugrožava zdravlje potrošača.

Stručnjaci upozoravaju da izostanak kontinuiranog praćenja ispravnosti hrane može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, jer bez adekvatne procjene rizika domaća proizvodnja, tržište i uvozna hrana predstavljaju zdravstvenu “nepoznanicu”.

Prema podacima iz 2023. godine, nadležne institucije u Srbiji zabilježile su porast od 20 posto uvoza netestiranih prehrambenih proizvoda, što je izazvalo zabrinutost potrošača i stručnjaka za sigurnost hrane.

Također, potrošačke organizacije nemaju mogućnosti za neovisne kontrole, što dodatno otežava praćenje ispravnosti hrane. Istraživanje iz 2022. pokazuje da je 35 posto testiranih uzoraka hrane sadržavalo tvari koje ne zadovoljavaju zdravstvene standarde, što ukazuje na hitnu potrebu za boljim nadzorom.

Sve to posebno zabrinjava u svjetlu rasta e-trgovine hranom. E-trgovina je značajno promijenila način kupovine i prodaje prehrambenih proizvoda u Srbiji. Brz razvoj digitalnih platformi, posebice tijekom i nakon pandemije, omogućio je potrošačima lakši pristup širokoj ponudi prehrambenih proizvoda iz svog doma.

Prodaja hrane putem interneta ne samo da je olakšala kupnju, već je malim proizvođačima i poljoprivrednicima otvorila vrata novih tržišta. U razdoblju od 2023. do 2024. godine bilježi se značajan rast u ovom području, što pokazuje da su i potrošači i proizvođači prepoznali prednosti e-trgovine.

Rast e-trgovine u Srbiji u posljednjih nekoliko godina je ubrzan, a značajan udio odnosi se i na prodaju prehrambenih proizvoda. Prema istraživanju, online prodaja u prehrambenom sektoru porasla je za oko 20% u 2023. godini, dok se daljnji rast od 15% očekuje u 2024. godini.

Neispunjavanje standarda
Srpski proizvodi su se u prethodnom razdoblju suočili i s “problemom prelaska granice” EU, jer su vraćani zbog neispunjavanja traženih standarda.

Kako bi se osigurao sustav kontrole hrane koji bi zaštitio potrošače, stručnjaci predlažu da se ovlasti kontrole vrate Ministarstvu zdravlja i zavodima za javno zdravstvo. Na taj bi se način uspostavio neovisan i redovit nadzor koji bi osiguravao da hrana na domaćem tržištu bude u skladu sa standardima sigurnosti. Samo organiziranom i kontinuiranom kontrolom može se jamčiti da slične afere, poput one s mlijekom, više neće ugroziti zdravlje stanovništva.

Primjerice, situacija u kojoj su u listopadu prošle godine sa slovenske i hrvatske granice vraćene dvije pošiljke iz Srbije zbog prisutnosti nedopuštenih tvari, i to smrznutih kupina, kao i jedna pošiljka dodataka prehrani, o čemu je u to vrijeme pisao i Poslovni dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close