Kreditna aktivnost srpskih banaka raste, kamatne stope u blagom padu

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2024. u 07:00
U NBS-u kažu da bi u sljedećem razdoblju uz očekivani rast ulaganja i privatne potrošnje, trebalo doći i do nastavka rasta kreditne aktivnosti/SHUTTERSTOCK

U lipnju je prosječna ponderirana kamatna stopa na dinarske kredite poduzetnicima i stanovništvu iznosila 10,1%.

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je statistiku kamatnih stopa za lipanj, prvi mjesec u kojem su i NBS i Europska središnja banka snizile referentne kamatne stope.

Iz NBS-a za Biznis.rs kažu da je smanjenje referentne stope gotovo u cijelosti pratilo i smanjenje kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca te da po tom osnovu očekuju pad kamatnih stopa na kredite u narednom razdoblju.

Umjereni pad kamata
Na pitanje može li se od lipnja govoriti o trendu pada kamatnih stopa na srpskom tržištu, iz NBS-a odgovaraju da kamate na dinarske i eurske kredite bilježe umjereni pad koji je počeo krajem prošle godine popuštanjem inflatornih pritisaka i očekivanja da će središnja banka i ECB uskoro početi ublažavati svoju monetarnu politiku.

U lipnju je, ističe NBS, prosječna ponderirana kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite poduzetnicima i stanovništvu iznosila 10,1 posto u odnosu na 10,5 posto u prosincu 2023., dok je kamatna stopa na kredite u eurskom predznaku u lipnju iznosila 6 posto. 6 posto u odnosu na sedam posto u prosincu prošle godine.

Privatni sektor aktivniji

NBS ističe da su tijekom šest mjeseci ukupni domaći krediti privatnom sektoru ubrzali međugodišnji rast.

“Pad referentne kamatne stope NBS-a gotovo je u cijelosti pratio pad kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca, pa po tom temelju očekujemo da će se u narednom razdoblju smanjiti i kamatne stope na kredite, jer transmisijski mehanizam kroz kanal kamatnih stopa pokazao se učinkovitim.

No, za razliku od kamata na tržištu novca, koje reagiraju gotovo istodobno, s kamatama na kredite, potrebno je određeno vrijeme (ponekad i nekoliko mjeseci) da se prenese puni učinak relaksacije monetarne politike”, objašnjavaju iz NBS-a. Optimistična je i njihova prognoza kretanja kamatnih stopa kada je riječ o kreditima s valutnom klauzulom.

S obzirom na to da je ECB u lipnju također snizio svoje temeljne kamatne stope, što se odražava i na niže kamatne stope na novčanom tržištu u eurozoni, možemo očekivati i daljnje povećanje kamata na kredite u eurskom predznaku na domaćem tržištu. pada u narednom periodu.”, kažu iz NBS.

Novoodobreni devizni krediti za građane u lipnju su u prosjeku koštali 6,13 posto, što je povoljnije od svibanjskih 6,22 posto, dok su kamate za gospodarstvo u ovom slučaju pratile trend stanovništva, pa su u lipnju bankovni krediti nešto pojeftinili, do u prosjeku 6,68 posto kamata u usporedbi sa svibanjskih 6,81 posto.

Inače, u lipnju su dinarski i devizni potrošački krediti s rokom otplate do godine dana pojeftinili za više od postotnog boda u odnosu na svibanj, pa je prosječna kamatna stopa na te kredite u lipnju iznosila 6,23 posto, za razliku od 7,37 posto u svibnju.

S druge strane, za isti postotak poskupjeli su i gotovinski krediti u stranoj valuti do godine dana, pa su u lipnju prosječno koštali 4,11 posto u odnosu na 3,1 posto u svibnju.

NBS ističe da su tijekom šest mjeseci ove godine ukupni domaći krediti privatnom sektoru ubrzali međugodišnji rast koji je u lipnju, nakon isključenja učinka promjene tečaja, iznosio 4,7 posto.

“Taj rast je gotovo podjednako potaknut kreditiranjem gospodarstva i stanovništva, što je ubrzalo rast na 4,2 posto, odnosno 4,9 posto međugodišnje. Rastu kreditne aktivnosti doprinijela je povećana potražnja poduzetnika i stanovništva za kreditima u uvjetima relaksiranih kreditnih standarda za dinarske kredite, a doprinijele su i nešto niže kamatne stope na kredite”, ocjenjuju u NBS.

Optimistične prognoze
U NBS kažu da bi u narednom razdoblju, uz očekivani rast investicija i privatne potrošnje, trebao doći i do nastavka rasta kreditne aktivnosti.

“Rezultati travanjske ankete o kreditnoj aktivnosti banaka pokazuju da gotovo sve banke očekuju rast kreditne aktivnosti u ovoj i narednoj godini, pri čemu značajan broj banaka očekuje taj rast iznad pet posto”, podsjetila je NBS.

Komentirajte prvi

New Report

Close