Krušik ne može vratiti kredit, država povećava udjel

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Iznos duga Krušika, na temelju kojeg će država dokapitalizirati ovu tvrtku, iznosi 169.206.682,99 dinara, što je oko 1,4 milijuna eura.

Krušik neće vratiti beskamatni kredit od 169 milijuna dinara koji je dobio od tvrtke Jugoimport SDPR.

Umjesto toga, država će – u vrijednosti tog kredita – povećati svoje vlasništvo u Krušiku, proizlazi iz Odluke o povećanju temeljnog kapitala koju je usvojila Skupština dioničara valjevske tvornice.

Krušik se u studenom prošle godine zadužio kod tvrtke Jugoimport SDPR, a država je, nepunih mjesec dana kasnije, preuzela na sebe vraćanje tog duga Jugoimportu. Tako je Krušik umjesto Jugoimporta zadužio državu, a država će sada taj dug od Krušika naplatiti pretvaranjem u vlasništvo, piše N1.

“Utvrđuje se Prijedlog odluke Nadzornog odbora Holding korporacije Krušik Valjevo od 21. lipnja 2024. godine i daje suglasnost na tužbeni zahtjev Republike Srbije – Ministarstva obrane prema Krušiku, proizašao iz realizacije ugovora o beskamatnom kreditu za opremanje proizvodnih pogona od 10. studenog 2023. godine, zaključenom između Jugoimport SDPR i Krušik i preuzimanju ispunjenja obveza prema Jugoimport SDPR, temeljem ugovora o preuzimanju ispunjenja zaključenog između Republike Srbije i Ministarstva obrane i Krušik 7. prosinca 2023. godine pretvara u trajni udio Republike Srbije u temeljnom kapitalu Holding korporacije Krušik”, navodi se u Odluci.

Iznos duga Krušika, na temelju kojeg će država dokapitalizirati ovu tvrtku, iznosi 169.206.682,99 dinara, što je oko 1,4 milijuna eura.

Pretvorba potraživanja u državno vlasništvo bit će izvršena izdavanjem redovnih dionica – 16.920 dionica nominalne vrijednosti 10.000 dinara. Republika Srbija, inače, posjeduje 109.924 dionice Krušika, što je 27,85 posto vlasništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close