Kushnerova kompanija i službeno u projektu revitalizacije Generalštaba

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 19:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Vlada Srbije nije prodala zemljište, već je, kako stoji u ugovoru, “zemljište dala u zakup na 99 godina”.

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao je u srijedu, u ime Vlade Srbije, “Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu” s kompanijom “Affinity Global Development”.

“Vlada Srbije je za partnera u ovom pothvatu izabrala uglednu američku tvrtku koja će uložiti u revitalizaciju bivšeg kompleksa SSNO”, rekao je Vesić, prenosi agencija Beta.

Memorijalni kompleks
On je dodao da je, kada su se u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti “revitaliziran”, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaviještena kada se to dogodi.

On je rekao da će sve što će biti urađeno u okviru “revitalizacije kompleksa” biti urađeno u skladu sa zakonima Srbije i u suradnji s Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji nadležnim za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

“Zgradu ćemo obnoviti 25 godina nakon što je stradala u bombardiranju. Za četvrt stoljeća nitko prije ove vlasti nije razmišljao o obnovi kompleksa. Kada se ovaj prostor revitalizira, doprinijet će razvoju Beograda i Srbije “, rekao je Vesić.

Nedavno otkriveni planovi

Bloomberg je prije nekoliko mjeseci objavio kako Kushner planira lokaciju pretvoriti u luksuzni hotel s poslovnim prostorom i više od 1500 stanova.

Kako je rekao, Vlada Srbije nije prodala zemljište na kojem su 1999. godine bombardirane zgrade, već je, kako stoji u ugovoru, “zemljište dala u zakup na 99 godina”.

“Investitor se obvezao da će, ukoliko ne završi investiciju u ugovorenom roku, bez naknade vratiti Republici Srbiji zemljište i ono što će do tada biti izgrađeno. Zemljište ostaje u vlasništvu Republike Srbije.”, rekao je Vesić.

Naveo je da prema ugovoru investitor ima obavezu da na istoj parceli izgradi spomen-kompleks posvećen svim žrtvama NATO napada na SRJ 1999. godine, što Srbija, “nažalost, nema ni nakon četvrt stoljeća”.

Memorijalni kompleks financirat će investitori, a bit će u vlasništvu Republike Srbije, koja će odlučivati o programskom sadržaju kompleksa i njime upravljati, istaknuo je Vesić.

Projekt budućeg Memorijalnog kompleksa bit će utvrđen na međunarodnom javnom arhitektonskom natječaju.

Vesić je zahvalio prvom potpredsjedniku Vlade Srbije Siniši Malom “na energiji i radu koje je uložio u ovaj i druge projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda” i dodao da je “ponosan jer su zajedno realizacija još jedna važna investicija za budućnost Srbije”.

Generalni direktor Affinity Global Developmenta Asher Abeshepa rekao je da projekt uključuje “jedinstven aspekt suradnje u kojem će srpski arhitekti i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar”.

“Na ovaj način rekonstrukcija nije samo spoj srpske i američke inovativnosti, već pokazuje i poštovanje prema domaćem umjetničkom izričaju. Rekonstrukcija ne znači samo izgradnju objekata, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost”, rekao je Abeshepa.

Regionalne ambicije
Affinity Global Development u vlasništvu je Trumpova zeta Jareda Kushnera, čija se Kushner Real Estate Group (KRE) bavi nekretninama. Ova velika tvrtka ima sjedište u New Jerseyu i postoji od 1979. godine.

Prema dostupnim informacijama, Kushnerova kompanija registrirana je u državi Maryland, a osnovana je u ožujku 2022. godine. Bloomberg je prije nekoliko mjeseci objavio kako planira lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu pretvoriti u luksuzni hotel s poslovnim prostorom i više od 1500 stanova.

Affinity također želi uložiti u razvoj albanskog poluotoka Zvernec, koje ima oko pet kilometara velikih bijelih peščanih plaža. Kompanija planira nekoliko velikih odmarališta u kojima bi bilo skoro 10.000 vila i hotelskih soba.

Komentirajte prvi

New Report

Close