Lafarge u pogon kod Obrenovca ulaže 110 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Cilj kompanije je da otvaranjem tvornice u Obrenovcu ova općina postane centar za Srbiju i susjedne zemlje kada je u pitanju proizvodnja građevinskog materijala od pepela iz pepelišta.

Lafarge BFC Srbija planira otvoriti tvornicu u Obrenovcu u kojoj će proizvoditi cement iz pepela termoelektrana, rekao je direktor te tvrtke Dimitrije Knjeginjić u razgovoru s premijerom Milošem Vučevićem.

“Planirano je da u prvoj fazi u tvornicu bude uloženo 110 milijuna eura”, istaknuo je Knjeginjić i dodao da će ova proizvodnja biti od koristi Srbiji i njezinoj ekonomiji, kao i da je prihvatljiva s ekološkog aspekta jer rješava problem odlagališta, prenosi Beta.

Cilj kompanije je, prema njegovim riječima, da otvaranjem tvornice u Obrenovcu ova općina postane centar za Srbiju i susjedne zemlje kada je u pitanju proizvodnja građevinskog materijala od pepela iz pepelišta. Vučević je pozdravio nove investicije u Srbiji, ocijenivši da je to od suštinskog značaja za još brži razvoj gospodarstva zemlje, ali prije svega za bolji život građana.

“Otvaranje novih tvornica i radnih mjesta cilj je kojem svakodnevno radimo jer doprinosi napretku naše zemlje i boljitku naših građana”, rekao je Vučević.

Lafarge Srbija nedavno je lansirao beton s 50% manje ugljičnog dioksida. Riječ je o brendu ECOPact Prime. Betoni ECOPact Prime iz Lafarge Srbija izravno doprinose dekarbonizaciji graditeljstva, zahvaljujući inovativnim recepturama, koje omogućuju smanjenje emisije ugljičnog dioksida do 50% po kubnom metru proizvedenog betona.

Mogućnost smanjenja emisije CO2 u tvornicama cementa u Srbiji prvenstveno će ovisiti o dostupnosti alternativnih materijala Oko 75% ukupne količine otpada u Srbiji je građevinski otpad. Prema statistici, godišnje se u našoj zemlji proizvede tri do četiri milijuna tona otpada, a samo u Beogradu između 300 i 700 tisuća tona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close