Lasta konverzijom postala vlasnik 48.000 kvadrata u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Autoprijevozniku parcele u beogradskoj općini Zvezdara, gdje se nalazi i sjedište tvrtke.

Autoprijevoznik Lasta izvijestio je Beogradsku burzu da neto gubitak na kraju 2023. godine iznosi 566 milijuna dinara, ali da očekuje znatno povoljniji rezultat na kraju ove godine, između ostalog i zbog konverzije vlasništva nad zemljištem koje je kompanija do sada samo “koristila”, piše portal Biznis.rs.

Naime, Lasta je obavijestila Burzu da je već izvršila konverziju prava korištenja u pravo vlasništva na dijelu zemljišta, a Biznis.rs je prema dostupnim podacima utvrdio da je, između ostalog, riječ o parcelama na br. adresa Autoput Beograd-Niš broj 4 u beogradskoj općini Zvezdara, gdje se nalazi i sjedište Laste.

Smanjenje gubitka
Lasta u obavijesti Beogradskoj burzi navodi da neto gubitak od 566 milijuna dinara na kraju 2023. godine zapravo ukazuje na “trend poboljšanja financijske situacije” u tvrtki, s obzirom da je gubitak na kraju 2022. iznosio 919 milijuna dinara, ali i objašnjava zašto ima optimistična očekivanja.

“Posebno ističemo da je izvršena prenamjena dijela zemljišta poduzeća Lasta ad Beograd, a u kratkoročnom planu je prenamjena i svih preostalih zemljišta koje koristi naše poduzeće, što će dovesti do upis navedenog zemljišta u poslovne knjige naše tvrtke, odnosno do povećanja imovine. Slijedom svega navedenog, očekujemo pozitivan financijski rezultat na dan 31. prosinca 2024. godine”, navela je Lasta u dopisu Beogradskoj burzi.

Konverzija prava korištenja u pravo vlasništvo izvršena je 2023. godine na 13 parcela katastarske opštine Veliki Mokri Lug, na adresi Autoput Beograd-Niš broj 4 u Gradska općina Zvezdara. Prošle je godine radila i prenamjenu na parceli u Valjevu, u Hajduk Veljkovoj ulici 2, gdje se inače nalazi Lastin autobusni kolodvor.

Tvrtka PKF, koja je revidirala to izvješće, u financijskom izvješću za 2023. godinu iskazala je rezervu upravo u vezi s procjenom vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme u vlasništvu Laste, koja je 31. prosinca 2023. iskazana u iznos od 8,13 milijardi dinara.

Grupa je tijekom 2023. godine dobila rješenja Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju iz Beograda i Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, ceste i izgradnju iz Valjeva, kojima je zemljište pretvoreno iz prava korištenja u pravo vlasništva bez naknade.

Navedenim rješenjima Grupa je postala vlasnik zemljišta u Beogradu površine 48.265 četvornih metara i u Valjevu površine 42.445 četvornih metara. Grupa prilikom sastavljanja konsolidiranih financijskih izvještaja nije evidentirala zemljište u poslovnim knjigama, već je iste podatke iskazala u bilješkama uz konsolidirana financijska izvješća za 2023. godinu.

Na temelju dobivenih informacija, tijekom revizije nismo mogli kvantificirati učinke koje bi ovo pitanje moglo imati na predmetne konsolidirane financijske izvještaje”, naveo je PFK u rezervi za mišljenje o reviziji.

U priopćenju Laste ističe se da će u narednom razdoblju, nabavkom potrebnih vozila, povećati poslovne prihode, kao i da će se provoditi mjere za smanjenje troškova, a očekuje se i da će se uknjižbom zemljišta temeljem prenamjene povećati imovina društva.

Čini se da je ključno pitanje hoće li povećanje vrijednosti Lastine imovine utjecati na kretanje cijene njezina kapitala na Beogradskoj burzi.

Vlasnička struktura
Potražnja za njezinim dionicama kao da je zamrla nakon što su Grad Beograd i Smederevo prodali svoje pakete, dok je jučer na zatvaranju trgovanja cijena Lastine dionice bila 570 dinara – više od povijesnog minimuma od 550 dinara iz lipnja prošle godine, ali manje od 650 dinara, što je maksimalna cijena po kojoj se prodavao kapital poznatog prijevozničkog poduzeća.

Inače, grad Beograd je svoje dionice po cijeni od 560 dinara prodao na “zbirni račun” u Erste banci, iza koje, kako su za Forbes naveli pojedini sindikalci, navodno stoji tvrtka Strela Obrenovac Miroslava Nikolića.

Strela Obrenovac, inače, posjeduje udio od 60,26 posto kapitala u Lastinoj tvrtki kćeri Lastra. U Lastinoj vlasničkoj strukturi nije bilo značajnijih promjena od posljednjeg tjedna ožujka, kada je prodano oko 2900 dionica po prosječnoj cijeni od 566 dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close