Srpski ‘kralj šećera’ preuzeo imovinu Industrije motora Rakovica

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2024. u 07:11
Foto: SHUTTERSTOCK

Imovina IMR-a prešla u ruke tvrtke Batting Limited registrirane na Cipru.

Industrija motora Rakovica je prije dvije godine prešla u ruke tvrtke Batting Limited registrirane na Cipru. Ta tvrtka povezana je s MK grupom Miodraga Kostića, doznaje Forbes Srbija.

Tvrtka Batting Limited, čiji je direktor, prema ciparskom poslovnom registru, Luka Bjeković, inače čelnik divizije MK Energy i čelnik MK Grupe za spajanja i akvizicije, stekla je imovinu Industrije motora Rakovica (IMR) kupivši je od poduzetnika Zvonka Gobeljića.

Bez konkretnih planova
Batting je 2022. godine preuzeo Gobeljićevu tvrtku Institut za razvoj grada, koja je formalni vlasnik kompleksa Industrije motora Rakovica. Promjena je zabilježena i u srpskom Registru stvarnih vlasnika, tako da od 2022. stvarni vlasnik Instituta za izgradnju grada više nije Zvonko Gobeljić nego Miodrag Kostić.

Tu informaciju za Forbes Srbija potvrdili su i u MK grupi. Na pitanje kakvi su im daljnji planovi kada je riječ o IMR-u, odgovorili su:

“U ovom trenutku nema definitivnih planova kada je u pitanju imovina koja je pripadala IMR-u. Kada ćemo imati informacije od značaja za javnost, mi ćemo ih pravovremeno podijeliti s vama, kao što je i do sada bila praksa kada su u pitanju poslovni planovi”, poručili su iz MK grupe.

Golem prostor

Imovina bivšeg industrijskog diva obuhvaća 47 objekata, odnosno oko 75.000 četvornih metara proizvodnih hala i skladišta.

IMR je 2019. godine kao pravna osoba iz stečaja kupio konzorcij dviju tvrtki na čijem je čelu tada bio Gobeljić. Riječ je o spomenutom Zavodu za razvoj grada i tvrtki Hempro AD.

Iako je vrijednost IMR-a u stečaju procijenjena na 2,9 milijardi dinara, Odbor vjerovnika tog dioničkog društva odlučio je prihvatiti ponudu Gobeljićevih tvrtki od 1,1 milijardu. IMR je tako prodan, a nadležni sud je obustavio stečajni postupak i nastavio stečajni postupak.

Budući da je nekadašnji jugoslavenski industrijski div bio u vlasništvu Gobeljićevih tvrtki, novi vlasnici prvo su odlučili IMR-u promijeniti pravni oblik i umjesto dioničkog društva postao je društvo s ograničenom odgovornošću pod imenom IMR doo.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u lipnju 2020., IMR prestaje postojati jer je pripojen Institutu za izgradnju grada.

Zabavni sadržaji
Podsjetimo, Gobeljić od samog početka nije imao obvezu održavanja proizvodnje, odnosno nastavka djelatnosti u ovoj tvrtki koja je nekada zapošljavala više od 7000 ljudi i posjedovala 47 objekata, odnosno oko 75.000 četvornih metara proizvodnih hala i skladišta. Gobeljić je tada sačinio plan za projekt koji predstavlja kombinacija parkova, šetališta, kulturnih i drugih sadržaja, no ni njega nikad nije realizirao.

Dvije godine nakon odluke o pripajanju IMR-a Zavodu za izgradnju grada, nekadašnji poznati proizvođač traktora i poljoprivredne mehanizacije dobio je novog vlasnika.

Dokumenti dostupni na Registru stvarnih vlasnika pokazuju da je Zavod za izgradnju grada 2022. godine prešao u vlasništvo tvrtke Batting limited registrirane na Cipru, koja postaje vlasnik 100 posto dionica umjesto tvrtke Ekstra-pet iza koje stoji Zvonko. Gobeljić.

Time je imovina IMR-a došla u ruke tvrtke koja stoji iza MK grupa, odnosno njen predsjednik i osnivač Miodrag Kostić.

Komentirajte prvi

New Report

Close