Mitros se ipak zatvara do sredine prosinca

Autor: Miroslav Kuskunović , 10. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Od 440 radnika već polovica tog broja uzela otpremnine i napustila tvornicu, a druga polovica će raditi do zatvaranja.

Industrija mesa Mitros iz Sremske Mitrovice zatvara se 15. prosinca, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Milan Smoljanović.

On je za Betu rekao kako je to definitivna odluka vlasnika Mitrosa, austrijske kompanije Mitros Fleischwaren u Sremskoj Mitrovici, firme kćerke Gierlinger Holding i da mu nije poznato je li Vlada Srbije nudila dodatne povlastice za nastavak proizvodnje, nakon što je poslodavac u rujnu najavio gašenje proizvodnje.

“Sindikat nije obaviješten da li su vlasnici razgovarali s predstavnicima Vlade Srbije i ako jesu o čemu su razgovarali, ali je definitivna odluka Gierlingera da proizvodnju ugasi 15. prosinca”, rekao je Smoljanović.

Dodao je da je od 440 radnika već polovica tog broja uzela otpremnine i napustila tvornicu, a druga polovica će raditi do zatvaranja. Radnici su, kako je rekao, uglavnom uzeli ponuđene stimulativne otpremnine koje su duplo bolje od zakonom predviđenih, a samo oko 10 posto zaposlenih odlučilo se za zakonom predviđene, jer to omogućava da odu na burzu rada.

Za “zakonske” otpremnine su se odlučili, prema njegovim riječima, uglavnom radnici kojima nedostaje po nekoliko mjeseci do odlaska u mirovine, pa im je važan radni staž.

Stimulativne otpremnine predviđaju da radnik sa jednom godinom radnog staža dobije dvije bruto plaće, za četiri godine 2,5, za pet će mu se isplatiti tri bruto plaće.

Radnici koji su radili najmanje šest godina dobit će otpremninu u iznosu 3,5 bruto plaće, za sedam će dobiti četiri, a za osam godina isplatit će im se 4,5 bruto plaće. Smoljanović je rekao da su radnici bili zadovoljni poslodavcem, jer plaće nikada nisu kasnile.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Živorad Kolarević rekao je da je prije desetak dana zatražio razgovor s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, jer su radnici bili obavezni da se o otpremninama izjizjasne do 1. studenog, ali do sada odgovor nije stigao.

Komentirajte prvi

New Report

Close