Na jesen konačno počinje realizacija proširenja Banatskog Dvora

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2024. u 07:00
Jedino srpsko podzemno skladište plina moglo bi povećati kapacitet sa 472 na 711 prostornih metara plina/Shutterstock

Ugovori su dogovoreni i potpisani, a radovi koji kreću u listopadu, trebali bi biti okončani 2026.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je, gostujući na RTS-u, da će u listopadu početi “potpuno proširenje” podzemnog skladišta plina u Banatskom Dvoru.

Riječ je o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata, koji je dugo čekao na realizaciju.

Višegodišnja trakavica
Ovo nije prvi put da se najavljuje proširenje kapaciteta skladišta Banatski Dvor, koje je inače posebna pravna osoba u kojoj ruska tvrtka Gazprom International Projects LLC sa sjedištem u Sankt Peterburgu ima većinski vlasnički udio od 51 posto. dok 49 posto pripada domaćem Srbijagasu.

O proširenju se govorilo i u jesen prošle godine, kada je poslovni portal eKapija objavio da bi jedino domaće podzemno skladište plina moglo povećati kapacitet sa 472 na 711 prostornih metara plina.

Prije toga, proširenje Banatskog Dvora bilo je na listi prioriteta Srbijagasa za 2022. godinu, dok je još 2015. u Moskvi sklopljen sporazum o tom poslu. Tim sporazumom predviđeno je proširenje kapaciteta Banatskog Dvora sa 450 na milijardu kubnih metara plina.

Ogromno kašnjenje

Proširenje Banatskog dvora već bi trebalo biti pri kraju, uz cijenu od oko 100 milijuna eura za proširenje na 750 milijuna prostornih metara.

Bajatović je ovih dana izjavio da je “konačno dogovoreno” da je kompletno proširenje Banatskog dvora u punoj fazi i da će početi već na jesen.

“Odgovarajući ugovori su dogovoreni i potpisani, tako da ćemo s radovima krenuti negdje u listopadu, a bit će gotovi za godinu i pol”, rekao je Bajatović, a urednica Energije Balkana Jelica Putniković u intervjuu za Biznis.rs, ističe da je dobro što je taj značajan poduhvat pred realizacijom.

“To dalje znači da nećemo morati iznajmljivati kapacitete za skladištenje našeg plina u inozemstvu, bilo da je riječ o Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji”, podsjeća Putniković.

Putniković ističe da bi dobar sljedeći korak bila izgradnja novih podzemnih skladišta plina, čime bi se Srbija pozicionirala kao važna zemlja za opskrbu Europe plinom.

“Poznato je da krajem godine istječe Gazpromov ugovor o tranzitu plina u Europu preko Ukrajine, tako da Turski tok ostaje glavni pravac opskrbe ruskim plinom. Mogli smo ovih dana pročitati i izjave talijanskog ENI-ja da Europi i dalje nedostaje ruskog plina i da bi to moglo utjecati na opskrbu iduće zime, ali i na cijenu”, istaknula je Putniković.

Diverzifikacija opskrbe plinom jedan je od prioriteta Srbije, koja za pokrivanje vlastitih potreba računa na Rusiju i Azerbajdžan, ali i na opskrbu preko LNG (ukapljenog plina) terminala. Ova tema prisutna je i u Nacrtu strategije energetskog razvoja do 2040. godine koji je u javnoj raspravi.

Dodatna skladišta
Jedna od poruka iz Nacrta strategije je da je, osim započetih aktivnosti na povećanju kapaciteta skladišta Banatski Dvor na 750 milijuna kubnih metara, potrebno razmotriti mogućnost daljnjeg povećanja kapaciteta tog skladišta (potencijalno do 1,5 milijardi kubnih metara), odnosno izgradnju novih skladišta u Vojvodini (Itebej, Tilva i dr.) i centralnoj Srbiji (Ostrovo i dr.).

I dok se u Nacrtu strategije govori o sumi od 250 milijuna eura za projekte proširenja Banatskog dvora i izgradnju podzemnog skladišta u Itebeju, odnosno ukupnim investicijama od 1,8 milijardi eura u području prirodnog plina do 2040. godine, nešto preciznije procjene su dane u dokumentu “Inicijalne osnove plana razvoja energetske infrastrukture” iz lipnja 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close