Najavljena nova tvornica za proizvodnju bivših IMT traktora

Autor: Miroslav Kuskunović , 04. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Nosir El Morsi odlučio pokrenuti priču – traktori u starom ruhu, ali s novim imenom – Novi traktori Rakovica.

Nekadašnji gigant, Industrija motora Rakovica, brojala je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća više od 4.500 zaposlenih i proizvodila je 60.000 dizel motora godišnje.

Oni su se izvozili praktično na svim kontinentima, od Južne Amerike, preko Europe, do Indije i Afrike, a traktori Rakovica su i dan danas u voznom stanju i rade punom parom u mnogim poljoprivrednim gospodarstvima.

Tri modela
Dobar glas se daleko čuje, pa taj val nije zaobišao ni Egipat. Tako je, prema najnovijim informacijama, Egipćanin Nosir El Morsi odlučio u Srbiji pokrenuti novu proizvodnju. Bit će to traktori u starom ruhu, ali pod novim imenom – Novi traktori Rakovica.

“Otvorit ćemo tvornicu u Trsteniku i za početak ćemo proizvoditi tri modela. Ugrađivat ćemo i Perkinsov original engleski motor od 64 kW. Sve će biti slično kao i kod stare Rakovice, osim što ćemo neke stvari, koje je potrebno, unaprijediti”, rekao je El Morsi, a prenosi portal E- kapija.

Tri traktora koja su proizveli i koja su trenutno u procesu ispitivanja su Rakovica 65, 76 sa srpskim i s Perkinsovim motorom. Prvobitna ideja je bila da budu gotovi prije ovogodišnjeg Novosadskog sajma u svibnju, kako bi ih predstavili, ali su tek nedavno završeni.

Većina dijelova iz Srbije

Zbog raznih licenci i prava u Srbiji se mora proizvoditi najmanje 70 posto dijelova traktora.

“Za hidrauliku radimo veliku pumpu, pa će biti bolja, a Perkins motori će biti sa i bez turbine. I kod mijenjača ćemo mijenjati neke zupčanike, sve u cilju da bude kvalitetnije” izjavio je i dodao da će se raditi i sa modernijim alatima i novim strojevima. Nova tehnologija je, kaže, iz Italije, Njemačke, ali dosta je ideja i iz Srbije.

Jedan od nosećih stupova za realizaciju ovog projekta, majstor Bojan Savković iz Kragujevca, navodi da se zbog raznih licenci i prava u Srbiji mora proizvoditi najmanje 70 posto dijelova, zbog čega će nekadašnje manje tvornice s kojima je Rakovica bila u kooperaciji, opet proizvoditi neke elemente i sklopove.

“Hidraulika će se raditi u Trsteniku, hladnjaci, rezervoari se proizvode na Zlatiboru, ali bar polovica dijelova će se proizvoditi i u Beogradu. Kada se odradi probni atest i ako sve bude u redu, a vjerujem da hoće, kreće se sa proizvodnjom”, rekao je Savković.

Za početak ove akcije, zaduženo je dvadesetak radnika od kojih je polovica iz nekadašnje stare tvornice. Mnogi s nestrpljenjem očekuju da vide traktore koji će uskoro najvjerojatnije izaći iz skladišta Prve Petoletke u Trsteniku, a po komentarima se očekuje veliki interes i već se mogu pronaći i potencijalni kupci.

Bogata tradicija
Industrija motora Rakovica bila je proizvođač poljoprivrednih strojeva sa sjedištem u Rakovici. Osnovana 1927. godine pod imenom Zadrugar, proizvodila je traktore i motore. Motori se temelje na izvorno licenciranim Perkinsovim modelima motora. Neki od traktora bili su bazirani na modelima Landini i Massey Ferguson, izvorno licencirani.

Godine 2009. IMR je osnovao partnerstvo ili joint venture s IMT-om, također iz Srbije. Godine 2011. IMR je počeo slati CKD traktore u Etiopiju na sklapanje. Prodavali su se i u Egiptu kao EAMCO traktori. IMR je ugašen 2015. zajedno s IMT-om, i to bez planova za ponovno oživljavanje proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close