NBS opet smanjila kamatu, očekuju se jeftiniji dinarski krediti

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Međugodišnja inflacija u Srbiji se u svibnju vratila u granice cilja i iznosila je 4,5 posto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije ponovno je, drugi put zaredom, smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,25 posto.

Sada je ključna kamatna stopa središnje banke šest posto, a istovremeno su smanjene stope na depozite – na 4,75 posto, kao i stopa na kredite – na 7,25 posto.

U obrazloženju odluke NBS navodi da je imala u vidu višemjesečnu silaznu putanju domaće inflacije i njezin povratak u granice cilja u svibnju.

“Uzimajući u obzir daljnje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni učinak restriktivnih monetarnih mjera, Izvršni odbor ocijenio je da postoje uvjeti za nastavak relaksacije monetarne politike kroz smanjenje referentne kamatne stope”, priopćila je NBS.

Ističu da se globalna inflacija smanjuje sporije od očekivanog te da većina središnjih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u ciljani raspon u drugoj polovici ove ili prvoj polovici iduće godine, što znači smanjenje uvozne inflacije za Srbiju.

ECB je smanjio kamatne stope u lipnju, a tržišta očekuju još jedno smanjenje do kraja godine. Američki FED ove godine nije snizio kamatu, ali očekuje se da bi to mogao učiniti jednom ili dvaput do kraja godine.

NBS očekuje da će pojeftinjenje kredita indeksiranih u eurima, zbog smanjenja kamatne stope ECB-a, kao i smanjenje kamata na dinarske kredite, zbog odluke NBS-a, doprinijeti postupnom rastu kreditne aktivnosti i domaće potražnje, “što neće ugroziti silaznu putanju inflacije”.

Međugodišnja inflacija u Srbiji se u svibnju vratila u granice cilja i iznosila je 4,5 posto, a Izvršni odbor NBS-a procjenjuje da će se inflacija nastaviti kretati u granicama cilja od 3±1,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close