NBS smanjila referentnu kamatnu stopu, inflacija u padu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2024. u 05:17
Foto: SHUTTERSTOCK

Središnja banka smanjila je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova, na razinu od 6,25 posto.

Narodna banka Srbije (NBS) smanjila je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova, na razinu od 6,25 posto. Snižena je i stopa na depozite, na 5 posto, kao i stopa na kredite, na 7,5 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor NBS je, prije svega, imao u vidu višemjesečni pad domaće inflacije i njeno vraćanje u granice cilja u svibnju, u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom razdoblju, navodi se u priopćenju.

Smirivanje rasta cijena
Cijene u Srbiji u svibnju su bile 4,5 posto više nego godinu dana ranije, objavio je jučer Republički zavod za statistiku. To znači da je inflacija u svibnju nakon dugo vremena ponovno ušla u ciljani koridor Narodne banke Srbije od 1,5 do 4,5 posto.

NBS navodi da globalna inflacija nastavlja padati i približava se razinama prije pandemije. Izvršni odbor Narodne banke Srbije ne očekuje značajno povećanje cijena proizvoda i usluga koje uvozimo.

Europska središnja banka (ECB) je na sjednici 6. lipnja započela ublažavanje monetarne politike smanjivanjem ključnih kamatnih stopa za po 25 baznih bodova.

Sustav federalnih rezervi nije mijenjao monetarne uvjete u lipnju, ali se očekuje da bi ih mogao početi ublažavati do kraja godine.

“Očekivano postupno pojeftinjenje zaduživanja indeksiranog u eurima na domaćem tržištu, uz početak snižavanja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, trebalo bi pridonijeti postupnom rastu kreditne aktivnosti i domaće potražnje,” koji neće ugroziti silaznu putanju inflacije Izvršni odbor je imao u vidu da nadležne institucije predviđaju trend blagog pada svjetske cijene nafte u narednom razdoblju, te da će porast cijena nafte koji se povremeno događao prethodnih mjeseci. izraženih geopolitičkih tenzija i niza drugih čimbenika bila je privremena”, navodi NBS, prenosi Tanjug.

Cijene u Srbiji tijekom svibnja u odnosu na travanj porasle su za 0,4 posto, dok su u odnosu na godinu dana ranije bile više za 4,5 posto, objavio je Republički zavod za statistiku. Za prvih pet mjeseci inflacija je 2,2 posto.

Smirivanje inflacije, koja je od izbijanja energetske krize i rate u Ukrajini uglavnom dvoznamenkasta, dovelo je do nagađanja da bi Narodna banka Srbije mogla sniziti referentnu kamatnu stopu, posebice nakon slične odluke koju su nedavno donijele europske banke. Centralna banka. Ipak, stručnjaci smatraju da je za to još prerano, prenosi agencija Beta.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u svibnju su, prema podacima RZS-a, u prosjeku više za 0,4 posto. Potrošačke cijene u svibnju 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine više su za 4,5 posto, dok su u odnosu na prosinac 2023. više za 2,2 posto.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda i usluga razvrstanih prema namjeni potrošnje, u svibnju 2024. u odnosu na prethodni mjesec rast cijena zabilježen je u skupini Alkoholna pića i duhan (1,9 posto), u skupini Odjeća i obuća te ugostiteljski objekti. i hoteli (po 0,9 posto), Prijevoz (0,7 posto), Stanovanje, voda, električna energija, plin i druga goriva (0,6 posto), u skupinama Zdravlje i Oprema za stan i tekuće održavanje (za 0,4 posto), Rekreacija i kultura (0,3 posto) i Obrazovanje (0,1 posto). Pad cijena zabilježen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića te Komunikacije (po -0,2 posto). Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se značajnije mijenjale.

Snažan rast BDP-a
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju ove godine ubrzao se na 4,7 posto na međugodišnjoj razini, što je povoljnije od prvih procjena.

Rast je bio potaknut većom aktivnošću u uslužnom sektoru, industriji i građevinarstvu, a prema podacima za travanj, povoljni trendovi nastavljeni su i početkom drugog tromjesečja. Rastu domaće potrošnje doprinosi rast realnih dohodaka temeljem viših plaća i mirovina te smanjenje inflacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close