Nema dogovora oko otkupne cijene malina u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 12. lipanj 2024. u 07:00
Nevrijeme svaki dan smanjuje urod maline, a proizvođači tog voća ovaj tjedan će se dogovoriti koje će mjere poduzeti/SHUTTERSTOCK

Za razliku od vlasti, tvrde da nije dogovorena otkupna cijena od 250 dinara po kg.

Kakva će biti ovogodišnja otkupna cijena malina u Srbiji i dalje je, čini se, neizvjesno jer nakon posljednjeg sastanka Udruženja proizvođača malina i otkupljivača, vlasnika hladnjača s ministrom poljoprivrede Aleksandrom Marinovićem stižu dramatično različite poruke predstavnika vlasti i malinara.

Najprije se oglasilo resorno ministarstvo koje je objavilo kako je postignut dogovor da početna otkupna cijena tog voća bude 250 dinara po kilogramu, kao i da je dogovoreno i da se dobit između proizvođača i vlasnika hladnjača dijeli u odnosu 60:40 posto od prosječne izvozne cijene.

Intervencija države
Država će, kako su istakli u ministarstvu, otkup malina pratiti dvosmjerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenirati u skladu sa zakonskim propisima, a bit će potpisan sporazum.

Martinović je naglasio kako se samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može odgovoriti na izazove jako zahtjevnog svjetskog i europskog tržišta malina”. Dodao je i da bi bilo jako važno i učinkovito da se napravi sistem u kojemu će i mali i veliki proizvođači zajednički funkcionirati.

Ali ubrzo nakon priopćenja oglasili su se i proizvođači malina koji tvrde kako nije istina da je postignut dogovor sa otkupljivačima. Predsjednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović, kako prenosi Beta, istakao je kako je netočna informacija da je postignut dogovor da početna otkupna cijena tog voća bude 250 dinara za kilogram.

“Nije točno da je dogovorena cijena od 250 dinara. Tu cijenu su samo predložili vlasnici dvije od dvadesetak hladnjača, a vlasnik firme Sirogojno je, čak rekao da jedna strana firma maline otkupljuje u okolini Šapca i Valjeva po 190 dinara za kilogram”, kazao je Radović.

Dodao je da cijenu od 250 dinara nitko od proizvođača nije prihvatio, a da je hladnjača “Stanić” samo predložila da se dijeli dobit u odnosu 60:40 posto.

Faktor nevremena
Podsjetio je kako je Asocijacija proizvođača malina, u okviru koje je više udruženja, tražila početnu otkupnu cijenu od 400 dinara za kilogram, a Udruženje Vilamet 350 dinara po kilogramu.

Radović je rekao da je točno samo da se ministarstvo zalagalo za dogovor, ali je netočno da je dogovor postignut. Istakao je da nevrijeme svaki dan smanjuje urod maline i da će se proizvođači tog voća ovaj tjedan dogovoriti koje će mjere poduzeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close