Nikšić: Zbog RS-a blokirani Buk Bijela i Aerodrom Trebinje

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2024. u 21:59
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Premijer Federacije BiH naglasio je da je situacija koju je nova uprava zatekla u Elektroprivredi BiH katastrofalna.

Ostali su brojni projekti od šireg interesa koji se realiziraju uglavnom na području Republike Srpske, a koji su bili jedan od uvjeta za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine, poput HE Buk Bijela, Zračne luke Trebinje ili plinovoda prema Srbiji, blokirani zbog prijetnji otcjepljenjem i nepoštivanja državnih institucija od strane Republike Srpske.

Ovo je u pisanom razgovoru za Capital kazao premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, odgovarajući na pitanje o projektima koji su bili jedan od uvjeta za formiranje vlasti na nivou BiH.

Pravna država

“Štetu zbog toga trpe svi građani, a u nekim konkretnim slučajevima najveću štetu trpe građani tog dijela Bosne i Hercegovine. Zato treba sjesti za stol, konačno prihvatiti da pravna država podrazumijeva poštivanje državnopravnog poretka u kojem je sasvim moguće i prihvatljivo da vam se nešto ne sviđa, ali sustav kakav jest mora se poštivati dok se to eventualno u zakonskoj proceduri ne izmijeni i poboljša – kazao je Nermin Nikšić.

Nikšić je odgovarao i na pitanja o stanju u energetici Federacije BiH, poskupljenju struje, te stanju u Naftnim terminalima Ploče, u koje federalni revizori nemaju uvid.

“Federacija BiH je financijski stabilna, sigurna i razvija se. To nije samo moja ocjena, već ocjena vodećih svjetskih bonitetnih agencija Moody’s i Standard & Poor’s. Uz odgovoran odnos prema proračunu, u proteklom periodu godini smanjili smo vanjski dug Federacije za 244 milijuna KM, a zatekli smo rekordan vanjski dug u prvih šest mjeseci ove godine, otplaćeno je ukupno 562 milijuna KM. Ovo predstavlja značajan korak prema smanjenju ukupne financijske stabilnosti FBiH. Jedan od njih je trenutno PIO/MIO. To je posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva u posljednjih desetak godina. Usporedbe radi, u bivšoj državi na svaka tri radnika imali smo jednog umirovljenika. Spremamo fiskalizaciju, smanjenje doprinosa i povećanje minimalne plaće, sve sinkronizirano. Tek kada budemo potpuno sigurni da imamo učinkovit, održiv sustav bez “rupa” i začkoljica, pustit ćemo zakone u proceduru, a to će biti vrlo brzo.

Poskupljenje struje

Naglasio je da je situacija koju je nova uprava zatekla u Elektroprivredi BiH katastrofalna.

“Pronađen je dug od 140 milijuna KM u poduzeću koje bi po svim parametrima trebalo biti profitabilno. Nisam mogao vjerovati u kakvom su stanju zatečene brojne elektrane koje su trebale biti na najvećoj razini urednosti i funkcionalnosti. Cijene struje jednostavno morali poskupjeti ako želimo održati sustav funkcionalnim, a i dalje ćemo imati struju koja je među najjeftinijima u Europi. Također, 430.000 građana neće biti obuhvaćeno nikakvim poskupljenjem za 50 posto građana čiji su računi od 50 do 80 KM, povećanje će se kretati od 0,04 feninga do maksimalno 30. Subvencionirat će se najugroženije kategorije stanovništva, uz loše upravljanje, jedan od razloga gubitaka je i niska produktivnost rudnika, koja je dodatno povećana čestim štrajkovima rudara, zaključio je Nikšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close