NIS pokvario sliku lanjskog poslovanja korporacija s Beogradske burze

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastavnice indeksa Belex15 ostvarile 15 posto manji poslovni prihod, dok je zajednička neto dobit pala 48%.

Protekla poslovna godina, unatoč stalnoj inflaciji i visokoj cijeni zaduživanja, bila je dosta dobra za korporacije na Beogradskoj burzi, iako su na ukupni rezultat znatno utjecali slabiji rezultati Naftne industrije Srbije (NIS) nakon rekordne 2022..

Ova tržišno dominantna kompanija veličinom, a posebno poslovnim rezultatima, dominira u referentnoj indeksnoj košarici Belex15, čije su članice pod utjecajem NIS-a u 2023. godini ostvarile 15 posto manji poslovni prihod, dok je zajednička neto dobit oslabila za 48 posto na 52 6 milijardi dinara, pišu analitičari Momentuma.

Impol Seval pod pritiskom
Zbog niže cijene sirove nafte, kao i uplate jednokratne donacije Vladi Srbije, NIS je prošle godine prepolovio dobit na 44,2 milijarde dinara. Unatoč velikom padu konačnog rezultata, ostvarena je dobit iznad višegodišnjeg prosjeka i dioničari ove kompanije vjerojatno bi bili zadovoljni kada bi NIS taj rezultat ponovio i u tekućoj godini. S obzirom na trend poslovanja iz prvog kvartala i produljeni remont Rafinerije u Pančevu, to će sigurno biti teško izvedivo.

Sjajna godina za Messer Tehnogas

Messer Tehnogas je na krilima daljnjeg razvoja najvećih kineskih poduzeća u Srbiji zabilježio pravu ekspanziju poslovanja, povećavši dobit za 55 posto.

Sličnu korekciju, nakon izuzetno dobrih uvjeta poslovanja u 2022. godini, zabilježila je i Valjaonica aluminija Impol Seval (IMPL), čija je dobit pala za 88 posto, na 332,9 milijuna dinara.

Iznimna potražnja i visoke cijene proizvoda tvrtke na inozemnom tržištu donijele su Impolu rekordnu dobit u povijesti kompanije od 2,8 milijardi dinara u 2022. godini. Ovakav izvanredan rezultat omogućio je tvrtki da ove godine ponovi više nego izdašnu dividendu, pa će dioničari ove godine po ovoj osnovi podijeliti oko 820 milijuna dinara.

Jedino je Energoprojekt holding (ENHL) iz indeksne košarice zabilježio pad poslovnih rezultata u 2023. godini, što je trend koji se gotovo kontinuirano nastavlja od preuzimanja ove kompanije. Prihodi Energoprojekta pali su ispod razine od 100 milijuna eura, što je vjerojatno najmanja realizacija ovog građevinara otkako objavljuje konsolidirana izvješća. I lani je dobit tvrtke ostala samo u naznakama.

Messer Tehnogas (TGAS) lani je na krilima daljnjeg razvoja najvećih kineskih poduzeća u Srbiji zabilježio pravu ekspanziju poslovanja, povećavši dobit za 55 posto na 3,6 milijardi dinara. Ovakav snažan poslovni trend potaknuo je većinskog vlasnika da pokuša s konačnom vlasničkom okrupnjavanjem, ali to mu nije pošlo za rukom unatoč više od 50 posto višoj cijeni.

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) zabilježio je prosječan rast ključnih financijskih pokazatelja od oko 10 posto, prvenstveno zahvaljujući boljem poslovanju svojih trgovačkih društava. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) u 2023. godini zabilježilo je rekordnu realizaciju od 11,7 milijardi dinara, ali koju nije pratio isti rast dobiti, koja je povećana za petinu.

Rast indeksa
Dunav osiguranje (DNOS) uspjelo je poboljšati profitabilnost u godini obilježenoj velikim troškovima šteta zbog vremenskih nepogoda, pa je neto rezultat porastao za 69 posto na 2,5 milijardi dinara. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO), koji kontrolira provedbu procesa koncesije, bilježi rast svih financijskih pokazatelja, dijelom i zbog većih prihoda temeljem naplate većih koncesijskih naknada.

Opći rast tržišta kapitala u svijetu, kao i solidna dividendna politika domaćih kompanija, omogućili su nastavak rasta indeksa Belex15 i u tekućoj godini. Ova košarica najlikvidnijih dionica na tržištu, potaknuta objavljenom ponudom za preuzimanje Tehnogasa, od početka godine bilježi rast od oko 13 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close