Niže cijene cestarina za električne automobile u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2024. u 07:00
Ministar Goran Vesić navodi da će ove godine prihodi od naplate cestarine biti između 42 i 45 milijardi dinara/Shutterstock

Ministar graditeljstva je rekao da se intenzivno radi na izgradnji brzih cesta.

Ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić rekao je da će naplatom cestarine na brzim cestama i pojedinim autocestama za šlepere, koja će početi iduće godine, biti više novca za održavanje i rekonstrukciju postojeće cestovne mreže, a da će inzistirati da za električne automobile cijena cestarine bude niža.

Vesić je rekao da se intenzivno radi na izgradnji brzih cesta. “Ona će iznositi oko 80 posto vrijednosti cestarine na autocesti i neće biti naplatnih kućica, već će se cestarina naplaćivati ​​modernim sustavom koji se sada počinje ugrađivati ​​u Europi, a to je satelitsko praćenje automobila. “, rekao je Vesić gostujući na TV B92.

Kada je riječ o glavnim cestama prvog B reda, Vesić je rekao da će neke od tih cesta biti određene i za naplatu cestarine, koja će se plaćati samo šleperima preko 7,5 tona ili 9,5 tona.

“U svakom slučaju, na ovim cestama cestarina se neće plaćati za osobna i kombi vozila, kao ni za manja teretna vozila, već samo za šlepere.”, rekao je Vesić. Dodao je da će se novac od naplate cestarine koristiti za održavanje cesta.

Naveo je da će ove godine prihodi od naplate cestarine biti između 42 i 45 milijardi dinara, a da ćemo iduće godine, kada se sve to provede, imati dvostruko više novca od naplate cestarina.

Vesić je rekao da će ubuduće inzistirati da električni automobili imaju nižu cijenu cestarine i dodao da će to biti jedna od mjera za poticanje kupnje tih automobila.

“Nadalje, inzistirat ću da se napravi razlika između cijene cestarine za kamione s ‘euro 6’ motorima i onima s ‘euro 5’, ‘euro 4’ motorima i tako dalje jer oni s ‘euro 6’ motorima itekako pridonose očuvanju. životne sredine”, rekao je Vesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close