Otvoren Delasol, najveća solarna elektrana u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2023. u 07:12
Delasol je izgradila kompanija MT-KOMEX i prostire se na 12,5 hektara/PD

Proizvodit će 15.000 megavat-sati godišnje, dovoljno za 2100 kućanstava.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović nazočila je u srijedu puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji Delasol u Lapovu, snage 9,9 megavata.

Solarnu elektranu Delasol izgradila je kompanija MT-KOMEX i prostire se na 12,5 hektara. Ta će elektrana biti najveća u Srbiji po veličini i po snazi, a na godišnjoj će razini proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije, što će biti dovoljno za oko 2100 kućanstava, piše B92.

Proizvode više
Za izgradnju te solarne elektrane korišteni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije s obje strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

Ministrica je prilikom obilaska elektrane rekla da su suradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost opskrbe i za uspješnu zelenu energetsku tranziciju.

“Pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizira privatni sektor. Delasol je najveća solarna elektrana u Srbiji i primjer kako korištenjem solarne energije možemo u isto vrijeme unaprjeđivati i sigurnost opskrbe električnom energijom i zaštitu životne sredine”, rekla je Dubravka Đedović.

Ona je naglasila da je zadatak države, na kome se intenzivno radi i kroz donošenje regulative i kroz pripremu strateških dokumenata, da stvara uvjete da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije, a da istovremeno naš energetski sustav vrši svoj osnovni zadatak, a to je sigurno opskrba namijenjena građanima i gospodarstvu”, navela je ministrica rudarstva i energetike.

Povećanje i do tri puta
Đeković je dodala da će izmjene Zakona o korištenju OIE, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti provođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u sljedećih nekoliko godina naše kapacitete dobijanja energije od sunca i vjetra povećamo oko tri puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close