Plantaža oraha u Srbiji financirat će se digitalnim tokenima

Autor: Miroslav Kuskunović , 17. srpanj 2024. u 07:00
Investitor kupovinom TWE_R tokena ostvaruje pravo na kamatu čija visina ovisi od profita plantaže/Shutterstock

Novosadski The Walnut Enterprise je tek druga tvrtka u Srbiji koja je odlučila izdati digitalne tokene.

Tri godine otkako se u Srbiji primjenjuje Zakon o digitalnoj imovini, Komisija za vrijednosne papire odobrila je objavljivanje bijelog papira za tokene kompanije The Walnut Enterprise sa sjedištem u Novom Sadu.

To je tek druga tvrtka u Srbiji koja je odlučila izdatri digitalne tokene, a pionir na ovom području bio je beogradski Finspot.

Zeleno svjetlo
Kao što su to napravili i njihovi prethodnici, digitalni tokeni i ove kompanije zamišljeni su kao dematerijalizirane obveznice.

Komisija za vrijednosne papire dala je zeleno svijetlo za inicijalnu ponudu 4400 The Walnut Enterprise tokena (skraćeno TWE_R token), nominalne vrijednosti 6000 dinara i ukupne vrijednosti inicijalne ponude 26,4 milijuna dinara (oko 225 tisuća eura).

Kompanija osnovana 2020. godine bavi se uzgojem voća – s težištem na orahu, a klijentima nudi da preko online platforme dugoročno ulože novac u projekt uzgoja biljaka i zarade od profita koji kompanija ostvari prodajom voća. Emisija tokena služi prikupljanju novca radi financiranja vlastitog poslovanja.

26,4

milijuna dinara vrijedna je inicijalna ponuda The Walnut Enterprise tokena

“Cilj kompanije je da sva sredstva prikupljena na temelju tog bijelog papira dalje koristi za podizanje novih modernih i visokoproduktivnih plantaža oraha, kupovinu nove zemlje, nabavku sadnica, instaliranje sustava za navodnjavanje, ograđivanje zasada, nabavku i popravku neophodne mehanizacije i održavanje poljoprivrednog zemljišta do postizanja samoodrživosti”, navodi se u njihovom bijelom papiru.

U dokumentu je precizirano da se token odnosi na plantažu u Rekovcu od skoro 34.000 kvadratnih metara, gdje je od siječnja do ožujka ove godine zasađeno 1100 stabala oraha.

“Investitor kupovinom TWE_R tokena ostvaruje pravo na kamatu čija visina ovisi od profita plantaže – drugim riječima, tvrtka ne može investitorima grantirati fiksni prihod na osnovu ulaganja budući da isplativost zavisi od velikog broja faktora poput klimatskih uvjeta i kretanja na tržištu.

Kompanija u bijelom papiru objašnjava kako bi takva računica mogla izgledati, a navode i konkretan primjer za potencijalnog investitora koji bi kupio 400 njihovih tokena. Inicijalna javna ponuda trebala bi krenuti ovog mjeseca i trajat će petnaest dana.

“U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći da li će to biti idući tjedan, s obzirom na to da od banke čekamo otvaranje namjenskog računa za te svrhe. S naše strane sve je spremno”, rekao je suosnivač ove novosadske kompanije Milan Žikić na pitanje Bloomberg Adrije kada je planirana inicijalna javna ponuda.

Prema navodima iz bijelog papira, TWE_R tokeni će biti prenijeti u blockchain novčanike investitora najkasnije dva radna dana od trenutka završetka inicijalne ponude, pod uvjetom da je ponuda uspješno završena.

Prag uspješnosti
Inicijalna ponuda će se smatrati uspješnom ukoliko bude prodano najmanje 40 TWE_R tokena, dodaje se. Poslije toga se kompanija počinje baviti svim aspektima uzgoja oraha na plantaži u Rekovcu, a zatim i njegovim plasmanom na tržište.

Kompanija u dokumentu također ističe da trgovina TWE_R tokenima na sekundarnom tržištu nije dozvoljena. “The Walnut Enterprise nije uključen u platforme za trgovanje digitalnim tokenima niti bilo kojim drugim vrstama digitalne imovine”, zaključuje se u dokumentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close