Popović: Turizam u Beogradu cvate, Rusi, Turci i Hrvati najbrojniji gosti

Autor: Nadja Irena Fišić , 21. lipanj 2023. u 06:20
Miodrag Popović/MITAR MITROVIĆ

U travnju je Beograd posjetilo 111.942 turista, od čega gotovo 100.000 stranih gostiju, što je 40% više u odnosu na travanj prošle godine.

Najnoviji podaci Sektora za statistiku grada Beograda navode kako je ukupan broj registriranih noćenja u glavnom gradu Srbije od početka godine dosegnuo gotovo milijun, od čega su 807.773 ostvarili strani gosti (+34%).

U travnju je, prema tim podacima, Beograd posjetilo 111.942 turista, od čega gotovo 100.000 stranih gostiju, što je 40% više u odnosu na travanj prošle godine.

Potpuni oporavak
Najbrojniji turisti u travnju bili su Rusi, Turci, zatim gosti iz Hrvatske, BiH i Njemačke, dok su najveći porast broja dolazaka zabilježili gosti iz Grčke i Kine.

“Beograd se gotovo u potpunosti oporavio od posljedica korone, dosta brzo smo izašli iz cijele te psihoze, a to su onda pokazale i brojke. Prošla, 2022. godina je bila najuspješnija ikada u našoj turstičkoj povijesti.

Dolaze jednako backpackeri i bogati ljudi. Nedostaje nam još nekoliko hotela s pet zvjezdica doduše. Ono što je recimo zanimljivo su gosti iz Azije, konkretnije iz Kine, kojima je sva Europa jednaka. Njima je podjednako fascinantno vidjeti rimski Koloseum, kao i beogradsku tvrđavu,” rekao je za Poslovni dnevnik Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Iako brojke pokazuju kako bi ova godina mogla nadmašiti rekordnu prošlu, Popović ne želi ništa prognozirati. “Ako pogledamo da je travanj otišao na milijun noćenja, što je 37 posto rasta u odnosu na prošlu godinu, poučen koronom više ne volim prognozirati što će biti. Jer bavljenje turizmom počinje ličiti na krizni menadžment,” kaže Popović i dodaje kako je zanimljivo da su upravo Beograđani ti koji neka mjesta ponovo vraćaju “u modu”, pa ona postaju zanimljiva i stranim gostima.

“To su prvenstvena neka prigradska izletišta poput Grocke, Surčina i planine Kosmaj gdje su Beograđani česti gosti, pa za njima dolaze i ostali – što nije mali broj, jer 75% gostiju Beograda su upravo stranci,” rekao je Popović za Poslovni na otvaranju ljetne turističke sezone u Skadarliji, najpoznatijoj ulici Beograda, koje je bilo obilježeno svečanim činom podizanja skadarlijske zastave.

Kodeks ponašanja u Skadarliji, urnebesne anegdote iz života najpoznatije beogradske boemske ulice, pjesme Skadarlijske gospođe čuli su se proteklog vikenda na Platou kod Skadarlijske česme i ispred Kuće Đure Jakšića, u programu koji su pripremili srpski glumci, pjevači i umjetnici. Program su pratili i mnogobrojni znatiželjni turisti, koje je privukao atraktivan program.

Od siječnja do ožujka srpsku prijestolnicu je posjetilo 237.965 gostiju i oni su ostvarili 513.252 noćenja. Najveće povećanje dolazaka turista zabilježeno je iz Grčke, od 212%, kao i iz Bugarske od 132%. Ove su godine najbrojniji turisti bili iz Ruske Federacije, njih 28.009 (+74%), koji su ostvarili 114.648 noćenja (+94%). Na drugom mjestu po dolascima su gosti iz Turske, 13.426, što je povećanje od 64%.

Šarolikost Beograda
Slijede turisti iz Hrvatske (+56%), Crne Gore (+46%), Grčke (+212%), BiH (+13%), Sjeverne Makedonije (+71%), Njemačke (+40%), Kine i Hong Konga (+91%), te Slovenije (+28%).

“Rekao bih da je zaštitni znak Beograda eklekticizam, ta šarolikost. On je Srbija u malom i svijet u malom. Svakome ima nešto za ponuditi, a naši gosti iz Turske primjerice kažu kako rado dolaze jer je vrlo slično kao kod njih, a opet dovoljno drugačije”, zaključio je Popović i pozvao sve da okuse dugo, toplo ljeto u Beogradu uz mnoštvo programa poput Beogradskog karnevala brodova koji će se održati u subotu, 8. srpnja, na Savskoj promenadi u tradiciji staroj skoro dva desetljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close