Povoljno poslovno okruženje donosi znatno više građevinskih dozvola

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2024. u 08:12
Foto: SHUTTERSTOCK

Prosječna općina u Srbiji godišnje izda oko 600 građevinskih dozvola, a one s povoljnim poslovnim okruženjem čak 2400.

U Srbiji je prošle godine podneseno ukupno 148.907 zahtjeva za izgradnju, a rast broja izdanih dozvola zabilježen je u svim dijelovima zemlje.

No, dok prosječna općina godišnje izda oko 600 građevinskih dozvola, gradovi i općine s povoljnim poslovnim okruženjem izdaju ih u prosjeku oko 2400, objavio je NALED, prenosi Nova ekonomija.

Novi Sad na vrhu
Naime, lokalne samouprave koje imaju certifikat povoljnog poslovnog okruženja (BFC) ili su u postupku certificiranja izdale su četiri puta više dozvola i u dvostruko kraćem roku, pokazuje nova statistika NALED-a, temeljena na podacima APR-a. i procedure središnje objedinjene evidencije (CEOP).

Među njima je prošle godine najviše dozvola izdano u gradovima Novi Sad (gdje je riješeno 15.325 zahtjeva), Kragujevac (oko 5500) i Niš s oko 4300 riješenih zahtjeva.

S druge strane, BFC certifikat značio je i manjim sredinama i općinama da privuku investitore, što pokazuje i broj izdanih lokacijskih uvjeta koji se u 2023. gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu godinu u mjestima poput Lapova, Paraćina i Ćuprije.

Gdje je administracija najefikasnija?

Najbrže među lokalnim samoupravama su Šabac, Čačak, Ćuprija, Kragujevac i Ruma, gdje se cijeli postupak završi za nešto više od mjesec dana.

Također, u BFC općinama od prvog do posljednjeg zahtjeva investitor u prosjeku čeka 108 dana na sve potrebne dozvole, što je dvostruko manje nego u ostatku Srbije.

Najbrže među lokalnim samoupravama su Šabac, Čačak, Ćuprija, Kragujevac i Ruma, gdje se cijeli postupak završi za nešto više od mjesec dana.

“Za postojeće gospodarstvo i potencijalne investitore činjenica da grad ili općina imaju ovaj certifikat znači da mogu računati na predvidljivo poslovno okruženje. Povjerenje investitora potvrđuje i činjenica da je prethodne godine vrijednost izgradnje svuda pala, dok je u BFC lokalnim samoupravama porasla za 35 posto u odnosu na 2022. godinu”, rekao je Dejan Ružić, zamjenik gradonačelnika Grada Kragujevca, koji je u predsjedništvu BFC Kluba gradova i općina u NALED-u.

No, prostora za rad još ima, jer gotovo tri petine lokalnih samouprava na razini cijele Srbije (59 posto) kasne s izdavanjem svih dozvola u odnosu na zakonom utvrđene rokove. Izdavanje uporabne dozvole trajalo je u prosjeku devet dana dulje od zakonski propisanog, dok je prosječni rok za ishođenje građevinske dozvole ostao isti kao i 2022. godine, odnosno deset radnih dana, u odnosu na propisanih pet.

Veća efikasnost
Ipak, javna poduzeća i druga tijela koja izdaju razne uvjete u procesu građenja sada su 30 posto učinkovitija, što znači brže izdavanje lokacijskih dozvola koji se u prosjeku donose za 26 dana, odnosno u zakonskom roku.

Program BFC SEE provodi se u zemljama regije pod okriljem Partnerstva za konkurentnu regiju (CORE Partnership) koje okuplja više od 20 institucija i organizacija iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova.

Ukupno je kroz proces certifikacije prošlo više od 100 gradova i općina, od kojih 21 ima važeći BFC certifikat, a 17 je u procesu recertifikacije prema novom standardu. U Srbiji je do sada ovo priznanje dobilo 15 gradova i općina – Ruma, Pirot, Leskovac, Stara Pazova, Pančevo, Novi Sad, Šabac, Sombor, Pećinci, Ćuprija, Požarevac, Bor, Čačak, Paraćin i Niš.

U postupku su Novi Sad, Kragujevac, Raška, Loznica, Mionica, Lapovo, Kula, Šabac, Pećinci, Velika Plana, Sombor, Ćuprija i Užice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close