Proizvođačima u Srbiji nije plaćeno 70 posto preuzetih malina

Autor: Miroslav Kuskunović , 11. rujan 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Cijena od 240-250 dinara po kilogramu, koliko je obećana za ovu godinu, ne pokriva troškove proizvodnje.

Predsjednik udruženja proizvođača malina u Srbiji “Vilamet” Mileta Pilčević rekao je kako otkupljivači malina još nisu proizvođačima platili oko 70 posto preuzetih količina tog voća iako je berba završena prije mjesec dana.

“Oko 70 posto prodanih malina još nije naplaćeno, iako je ove godine cijena tog voća bila najniža u posljednjih petnaest godina”, rekao je Pilčević za Betu.

Dodao je kako je urod drastično manji zbog mraza i grada, a da cijena od 240-250 dinara po kilogramu, koliko je obećana za ovu godinu, ne pokriva troškove proizvodnje. Kaže kako se sada zaleđene maline prodaju za 400 dinara po kilogramu.

“Ne smijem niti izračunati koliki je gubitak, čak i da se ne vrednuje naš rad, a trgovci hoće da zarade 150 dinara po kilogramu. Dodaje kako je Institut za voćarstvo u Čačku izračunao da na prinos od 100 kilograma cijena koja donosi zaradu treba biti 250 dinara po kilogramu, a proizvođači su jedva ostvarili prinose do 70 kilograma po aru.

Naveo je da su tražili razgovor sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem i da dugo čekaju poziv.

“Apeliram na državu, otkupljivače i izvoznike da malo šire sagledaju situaciju u malinarstvu i priteknu u pomoć da ne bi ugasili ovu proizvodnju od koje direktno ili indirektno živi 500.000 ljudi”, rekao je Pilčević. Udruženje će, po njegovim riječima, ovih dana održati sastanak na kojemu će odlučiti koje će korake poduzeti.

Dugo se u ovom poslu sa inozemnim otkupljivačima sve svodi na to kako nelojalnom konkurencijom “ubiti” cijenu srpskih malina, koje su najkvalitetnije, a cijeli sustav je najbolje organiziran. 

Komentirajte prvi

New Report

Close