Projekti Srbije s Francuskom vrijedni 1,4 milijarde eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 23. srpanj 2024. u 22:00
Francuska vlada može osigurati Vladi Srbije financijsku podršku za nabavu super kompjutera, slučajeve korištenja AI u sektoru održive energije, transporta, zdravstva i za stvaranje centra izvrsnosti u Srbiji/Shutterstock

Najpoznatija i za sada najvrjednija je Faza 1 projekta Beogradskog metroa.

U Skupštinu Srbije stigao je prijedlog zakona o potvrđivanju Aneksa 2 Sporazuma o provođenju prioritetnih projekata Vlada Srbije i Francuske, u kome je precizirana vrijednost ključnih aranžmana između dvije zemlje.

U Aneksu 2 tako su se našli Beogradski metro, automatizacija upravljanja elektroenergetskom mrežom, jačanje infrastrukture umjetne inteligencije (AI), upravljanje otpadnim vodama, kao i modernizacija elektroenergetskog sistema kroz korištenje obnovljivih izvora – a ukupna vrijednost tih projekata za sada se kreće od 1,32 do 1,4 milijarde eura.

Financijska podrška
Definirano je i da se pod pojmom “financijska podrška”, a u skladu s OECD aranžmanom, podrazumijeva maksimalno 85 posto iznosa operativnog ugovora za financiranje kupovine francuske robe i usluga u Francuskoj, odnosno kupovine roba i usluga iz Srbije ili trećih zemalja do limita od 50 posto iznosa takve pomoći. Naglašeno je, također, da su za izvršenje ugovora odgovorni francuski dobavljači.

Spisak prioritetnih projekata Srbije i Francuske sastoji se od pet točaka, a najpoznatija i za sada najvrjednija je Faza 1 projekta Beogradski metro. Aneks 2 precizira da se u slučaju ovog projekta radi o iznosu od 680 milijuna eura.

Financijska podrška u okviru ovog projekta podrazumijeva direktan zajam francuskog Trezora u maksimalnom iznosu od 150 milijuna eura, kao i bankarske garancije u maksimalnoj vrijednosti od 530 milijuna eura koje daje francuska Agencija za izvozno kreditiranje.

Drugi prioritetni projekt je uvođenje opće automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, odnosno automatizacija elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Srbiji, gdje se napominje da se projekat provodi uz sudjelovanje Elektrodistribucije Srbije. Vrijednost ovog projekta prema Aneksu 2 je maksimalno 121,5 milijuna eura. Prva novina koju donosi Aneks 2 Sporazuma je projekt jačanja infrastrukture umjetne inteligencije (AI), u maksimalnom iznosu od 42,5 milijuna eura.

AI, održiva energija…
“Vlada Francuske može osigurati Vladi Srbije financijsku podršku za nabavku super kompjutera, slučajeve korištenja AI u sektoru održive energije, transporta, zdravstva i za stvaranje centra izvrsnosti u Srbiji”, stoji u tekstu Aneksa 2, uz napomenu da financijska podrška podrazumijeva direktan zajam Trezora u vrijednosti od 42,5 milijuna eura.

Još jedan prioritetni projekt dvije Vlade je doprinos razvoju infrastrukture u upravljanju otpadnim vodama u Velikom Selu, kako bi se u Srbiji dostigli europski standardi u tom sektoru. Kod ovog projekta stoji da je maksimalan iznos podrške 476 milijuna eura ili – 551 milijuna eura ako je projekt usklađen sa evropskim zakonima.

Komentirajte prvi

New Report

Close