Prosječna plaća u susjedstvu pruža lažnu sliku o životnom standardu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2024. u 05:42
Foto: SHUTTERSTOCK

Iako se iznos prosječne plaće približava cifri od 100.000 dinara, većina zaposlenih može samo sanjati o tom iznosu.

Visina prosječne plaće u Srbiji stvara pogrešnu sliku o kvaliteti životnog standarda građana, jer visina medijalne plaće, odnosno one koju prima polovina zaposlenih u zemlji, jasno pokazuje da je ona vrlo niska. iu stalnom padu, navodi domaća stručna javnost.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, visina prosječne plaće u ožujku tekuće godine u Srbiji iznosila je 133.373 dinara, dok je prosječna plaća bez poreza i doprinosa iznosila 96.913 dinara.

Solidan rast
Rast bruto plaća u razdoblju siječanj-ožujak ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosio je nominalno 15 posto, odnosno realno 8,8 posto, dok je prosječna neto plaća nominalno veća za 14,9 posto, odnosno realno 8,7 posto, piše Danas.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plaća za ožujak nominalno je viša za 13,3 posto, a realno za 7,9 posto, dok je prosječna neto plaća nominalno viša za 13,4 posto, a realno za osam posto, kazali su. pokazati ove podatke.

Medijalna neto plaća u Srbiji za ožujak iznosila je 72.979 dinara, što znači da je 50 posto zaposlenih ostvarilo plaću do navedenog iznosa. Najniža prosječna neto plaća zabilježena je u Vranjskoj Banji, 63.779 dinara, dok je najveća plaća bila u beogradskoj općini Stari grad i iznosila je 176.499 dinara.

Stručnjaci ističu da službeni podaci o prosječnim primanjima u praksi ne mogu pokazati stvarnu platežnu sposobnost, a samim tim ni kvalitetu života prosječnog građanina Srbije.

Iako se iznos prosječne plaće u Srbiji, barem prema službenim podacima, približava cifri od 100.000 dinara, problem je što najveći broj zaposlenih može samo sanjati o ovako visokom osobnom dohotku, kakav se obračunava prema službene statistike koje određuju prosjek.

Naime, najveća medijalna plaća je oko 24.000 dinara, odnosno oko 200 eura, niža od prosjeka na nacionalnoj razini. Najčešći iznos medijalne zarade u Srbiji je između 60.000 i 65.000 dinara.

Ako se uzme u obzir da je, prema posljednjim dostupnim podacima, iznos minimalne potrošačke košarice oko 53.000 dinara, jasno se vidi da zaposlenici koji primaju medijalnu plaću, uz režije, troše i najveći dio nje., na hranu, te da visina sadašnje minimalne plaće u Srbiji, koja iznosi oko 47.000 dinara, ne može dostići novčanu vrijednost minimalne potrošačke korpe.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović za Danas navodi da je rast plaća u Srbiji uvjetovan rastom inflacije u prošloj i dijelom u ovoj godini, a ako se uzme u obzir razina rasta troškova života, može se konstatirati da bez obzira na to što govore statistički podaci, standard građana je u stalnom padu.

“Visina prosječne plaće je matematički statistički podatak koji ne pokazuje stvarno stanje na koji se način odražava na životni standard građana. Bolju sliku o tome imamo ako pogledamo podatke o realnom rastu plaća, a ti su iznosi niži od nominalnih.

Uzme li se u obzir koliko su porasle plaće, a koliko su poskupjele hrana i režije, sa sigurnošću se može zaključiti da je standard građana u stalnom padu. Naime, zaposlenici koji primaju medijalnu plaću najveći dio tog novca troše na hranu i plaćanje komunalnih usluga, a tek manji dio ostaje za ostale životne potrebe – objašnjava Pavlović.

Nerealno i besmisleno
Predsjednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da je razlika između visine prosječne i srednje plaće u Srbiji potpuno neprihvatljiva i sramotna.

“Ne vjerujem institucijama koje barataju ovim brojkama, poput Republičkog zavoda za statistiku, i uvjeren sam da su službene brojke prosječne i medijalne plaće “napumpane” kako bi se prikazalo stanje kada je u pitanju standard. života građana boljeg nego što jest.

I prosječna i medijalna plaća sigurno su značajno niže od brojke prikazane u statističkim podacima, pa je u skladu s tim nerealno vjerovati iznosima koje vlasti iznose u javnost. Tko može zaraditi onoliko koliko službeno tvrdi, primjerice, izvan Beograda i Novog Sada? Drugim riječima, potpuno je nerealno i besmisleno tvrditi da je prosječna plaća u Srbiji oko 800 eura”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close