Rekordna potrošnja struje u Srbiji u lipnju i srpnju

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2024. u 07:26
Foto: SHUTTERSTOCK

Ministrica poručuje da EDS treba realizirati sve projekte, pa i jačanje dispečerskih i pozivnih kapaciteta.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je prilikom obilaska dispečerskog centra Elektrodistribucije Srbije (EDS) u Beogradu, koji upravlja radom distributivnog sustava, da će tijekom lipnja i srpnja zabilježena rekordna potrošnja električne energije u zemlji, zbog ekstremno visokih temperatura, a EDS osigurava da nema prekida u opskrbi.

Istaknula je kako je na EDS-u da realizira sve projekte, među kojima je i jačanje dispečerskih i pozivnih kapaciteta.

Distribucijska mreža
“Riječ je o pričuvnom nacionalnom distribucijskom dispečerskom centru za upravljanje elektrodistribucijskim sustavom koji kontinuirano radi 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Država je osigurala sredstva i pomogla Elektrodistribuciji da pokrene povijesno najveće investicije u distribucijsku mrežu, od ugradnje pametnih brojila, digitalizacije i automatizacije mreže do podizanja kvalitete opreme, čime će se smanjiti gubici, ojačati mreža i osigurati sigurnija opskrba građana električnom energijom”, rekla je Đedović Handanović, priopćeno je iz ministarstva, prenosi RTS.

Smanjena razlika između zime i ljeta

Razlika između ljetne i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana nešto manja od 20 posto.

Istaknula je da EDS čeka još puno posla kako bi se investicije koje su u tijeku uspješno provele. “U međuvremenu, mora se osigurati stabilna opskrba, što brže intervenirati tamo gdje se pojave kvarovi i brzo otkloniti probleme”, rekla je Đedović Handanović.

Ministrica je istaknula da se u proizvodnim kapacitetima Elektroprivrede Srbije izvode remonti koji su pri kraju. “Renovacije su utjecale na raspoloživost proizvodnih kapaciteta, zbog čega je EPS struju osiguravao eksterno. Renovacije se moraju raditi u ljetnom razdoblju, što je u jednom trenutku stvorilo neravnoteže s rekordnom potrošnjom.

Dobrim planiranjem i nabavom električne energije unaprijed po povoljnim cijenama učinkovito smo upravljali tim neravnotežama. Ovih dana će iz remonta izaći blok A6 u Obrenovcu, prošli tjedan izašao je jedan agregat u reverzibilnoj hidroelektrani Bajina Bašta, dok će drugi u Kostolcu izaći sljedećeg tjedna.

Kapitalni remont bloka B1 u Kostolcu prvi je nakon deset godina, što pokazuje da imamo elektrane stare nekoliko desetljeća, ali i mrežu koju moramo ojačati”, rekla je Đedović Handanović.

U Srbiji je, primjerice, 15. srpnja potrošeno 105 gigavat sati struje, što je najveća dnevna potrošnja električne energije, izjavio je glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić i istakao da su EMS spremne za vanredne situacije.

Ekstremne vrućine
Rakić je za RTS istakao da je razlika između ljetne i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana nešto manja od 20 posto i da je značajno smanjena razlika u potrošnji tijekom zime i ljeta.

Vršiteljica dužnosti direktorice EDS-a Biljana Komnenić rekla je da je prioritet u radu osigurati normalno funkcioniranje sustava te da 3,7 milijuna korisnika elektrodistribucijskog sustava ima nesmetanu opskrbu električnom energijom.

“Vremenske prilike nisu bile naklonjene radu Elektrodistribucije Srbije, imali smo nevrijeme s velikim brojem atmosferskih pražnjenja i visoke temperature, što je dovelo do rekordne potrošnje električne energije prošlog tjedna”, rekla je Komnenić.

Komentirajte prvi

New Report

Close