Remont u rafineriji i Petrohemija krivi za pad dobiti NIS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2024. u 07:21
Foto: SHUTTERSTOCK

Neto dobit je pala za 61 posto zbog većih troškova amortizacije i lošijeg rezultata iz financiranja.

Naftna industrija Srbije (NIS) drugi kvartal zaredom bilježi razočaravajuće poslovne rezultate koji su ispod inače smanjenih očekivanja zbog remonta Rafinerije Pančevo.

Tvrtka je u prvih šest mjeseci imala relativno povoljno poslovno okruženje. Tečaj dinara prema dolaru bio je stabilan, prosječna cijena brenta viša je za pet posto, dok je zabilježen i rast tržišta motornih goriva za 4,5 posto.

Usporio rast prihoda
Prihodi kompanije u prvih šest mjeseci porasli su šest posto na 198,4 milijarde dinara, nakon što je u drugom tromjesečju stopa rasta iznosila 23 posto, pišu analitičari Momentuma.

Ključni pokazatelj profitabilnosti EBITDA pao je u prvih šest mjeseci za petinu na 22,8 milijardi dinara zbog dvomjesečnog remonta Rafinerije, rasta troškova i negativnog rezultata Petrohemije. Neto dobit je, pak, pala za 61 posto na 5,3 milijarde dinara zbog većih troškova amortizacije i lošijeg rezultata iz financiranja.

Na nekonsolidiranoj osnovi, što je rezultat na temelju kojeg NIS obračunava dividendu za dioničare, polugodišnja dobit iznosila je 9,9 milijardi dinara i bila je manja za oko 36 posto.

Kad je riječ o poslovnim pokazateljima, nastavljen je trend sporog oporavka proizvodnje iz prvog tromjesečja, dok je prerada zbog prekida rada Rafinerije manja za 29 posto. Količinski promet manji je za 12 posto, nakon što rast maloprodaje od pet posto nije uspio neutralizirati pad veleprodaje od 13 posto i metodološke promjene prometa primarnih benzina prema Petrohemiji.

Kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci više su nego udvostručena na 24,4 milijarde dinara, najviše u segmentu istraživanja i proizvodnje i prerade. U sklopu energetske tranzicije tvrtke realiziran je i novi projekt – izgrađena je solarna fotonaponska elektrana ukupne snage 620 kWp na elektrani pitke vode “Jazak”, a vrijednost ovog projekta je više od pola milijuna eura. NIS je nastavio s provedbom aktivnosti od koristi zajednici.

Raspisan je novi natječaj za program društvene odgovornosti “Zajednici zajedno”, koji će se provoditi pod sloganom “Zajedno za zelenu energiju”, a tvrtka će uložiti 144,5 milijuna dinara za potporu projektima iz područja OIE u onim lokalnim zajednicama u kojima se odvija većina njegovih poslovnih aktivnosti.

Rast zaduženosti
Zaduženost prema bankama je, nakon nekoliko kvartala smanjivanja, zabilježila rast na 580 milijuna eura u odnosu na 564 milijuna eura na početku godine.

Dionice NIS-a posljednjih su se dana trgovale oko razine od 800 dinara, odnosno od prolaska presjeka za isplatu ovogodišnje dividende od 64,3 dinara po dionici. Prema najavama uprave, isplata ove dividende slijedi do kraja kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close