Rio Tinto nije jedini, u Srbiji do sada izdano 69 rješenja za istraživanje litija

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2024. u 07:00
Osim Rio Tinta, vlastite rudnike litija planira i kompanija Euro Lithium/Shutterstock

Ukupno 138 tvrtki dobilo je od 2003. godine odobrenje za istraživanje ovog metala.

U Srbiji je od 2003. godine zaključno s 2024. izdano 69 rješenja koja se odnose na istraživanje litija i srodnih elemenata, objavio je Danas.

U istom razdoblju izdano je 441 rješenje vezano uz istraživanje ostalih metala. Ukupno 138 tvrtki dobilo je odobrenje za istraživanje metala u Srbiji.

Rio Tinto nije jedini
Za litij je prvo rješenje izdano poduzeću “Rio Sava Exploration” 8. lipnja 2004. za izvođenje geoloških istraživanja evaporita na području Jadarskog neogenog bazena, na području Loznice. Ta tvrtka, koja je tvrtka kćer korporacije Rio Tinto, jedina je do 2010. dobivala državne dozvole.

Sljedeće tvrtke dobile su različita rješenja vezana za litijum: “Rio Sava Exploration”, “LithiumLi Balkan”, “Ultra Balkans”, “Balkan Gold”, “LithiumLi Exploration”, “Rare Mineral Resources”, “GeoMin Consulting” (danas Eurolithium Balkan), “Nova Centauri metals” (danas Balkan Research), “Centurion metals” (bivši “Nova Centauri Metals”), “Euro lithium Balkan”, “Jadar Lithium” (danas Balkan Research) i “Sermetco”.

Ekolog Igor Radošević rekao je da kada se spomene litij svi pomisle samo na Rio Tinto. “Rio Tinto nije jedina kompanija koja planira iskopavati litij u Srbiji. Osim Rio Tinta, vlastite rudnike litija na području Srbije planira i kompanija “Euro Lithium”, koja svoj prvi rudnik planira u Valjevu, Ubu i Mionica, dok firma “Balkan istraživanje” planira rudnike litija u okolini Jagodine, Gornjeg Milanovca, Rekovca, Požege i slično”, rekao je Radošević.

Veliki prostor

Radi se o teritoriju od preko 22.000 četvornih kilometara na kojem živi oko dva milijuna ljudi.

Prema njegovim riječima, planirani su rudnici litija na 30 lokacija u Srbiji u trokutu Loznica-Valjevo-Bor. Dodao je da se radi o teritoriju od preko 22.000 četvornih kilometara na kojem živi oko dva milijuna ljudi. Istaknuo je kako je rudnik litija u dolini Jadra prvi od 30 planiranih rudnika litija.

“Taj rudnik ima zadatak probiti barijere ishođenja svih potrebnih dozvola i studija, posebice Studije utjecaja na okoliš, koja je ključni dokument. U slučaju da ‘prođe’ rudnik Rio Tinta u Loznici, dogodit će se domino efekt pa neće biti moguće spriječiti otvaranje i drugih planiranih rudnika litija u Srbiji”, rekao je Radošević.

Iz kompanije Rio Tinto za Danas je rečeno da je “Jadar” jedini litijski projekt koji razvijaju u Srbiji i da nemaju planova za razvoj drugih litijskih projekata.

Ipak, potvrđuju da su istraživanja provedena. Osim istražnih radova u dolini Jadra, tvrtka Rio Sava je od 2002. do 2015. godine izvodila osnovna geološka istraživanja, prvenstveno borata, na područjima općina Užice (Zlatiborski bazen), Gornji Milanovac (Pranjani), Raška (Baljevac na Ibru i Gradac) i Kraljevo (grad Konarevo), u periodu od 2010. do 2015. godine vršena su istraživanja prisustva litija i borata na teritoriji opština Valjevo (Valjevski bazen). Osladić i Dobrinja) i Požega (mjesto Ježevica).

Objašnjavaju i zašto se odustalo od daljnjeg procesa. “Na temelju svih dobivenih rezultata, au suradnji sa stručnjacima tvrtke Rio Tinto, ocijenjeno je da navedena geološka istraživanja ne treba nastaviti, jer se utvrđeni geološki potencijal ne uklapa u poslovne planove tvrtke”, pojašnjavaju iz Rio Tinta.

Tri bazena
Podsjećaju da su nakon 2015. godine istraživanja nastavljena samo u slivu Jadra. Svi radovi izvedeni su u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom i odgovarajućim suglasnostima nadležnog ministarstva, a rezultati istraživanja dostavljeni su nadležnom ministarstvu, kazali su iz Rio Tinta.

Kako je priopćeno iz Udruge PPNS na temelju podataka dobivenih od UM i drugih institucija, u razdoblju od 2004. do 2024. ukupno su 63 područja na području Srbije bila zahvaćena izdanim rješenjima za istraživanje litija, što uključuje gradove, općine i sela, odnosno naselja.

Zaključuje se da se radi o tri bazena: Jadarski bazen, Rekovački neogeni bazen i Valjevsko-mionski bazen.

Komentirajte prvi

New Report

Close